back

Обговорюємо пенсійну реформу

23 червня 2017

Законопроект щодо реформування пенсійної системи пропонує запровадити прозорі правила визначення розміру пенсій для всіх громадян незважаючи на статус і місце роботи та перерахувати раніше призначені пенсії з використанням показника середньої заробітної плати, який застосовується для обчислення пенсій, що призначаються у 2017 році.

Розмір пенсії кожного громадянина пропонується розраховувати за формулою: Розмір пенсії = Сз х Ікз х Кс, Де Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні, який застосовується для призначення пенсій в 2017 році, за три роки перед зверненням за призначенням пенсії — 2014, 2015 та 2016.

Ікз – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати до середньої, з якої сплачувалися внески).

Кс- коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу. Сьогодні величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35, а з 1 січня 2018 року становитиме 1. При цьому внаслідок зміни коефіцієнта жодних змін розміру пенсій у бік зменшення не відбудеться.

Єдині правила буде впроваджено також щодо термінів виходу на пенсію. Законопроектом пропонується з 1 січня 2018 року скасувати особливі умови виходу на пенсію для всіх громадян, окрім військовослужбовців, яким призначатиметься пенсійне забезпечення за вислугу років. Одночасно встановлюються вимоги до тривалості страхового стажу. Пенсія за віком у 60 років призначатимуть за наявності 25 років страхового стажу. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшуватиметься на один рік і у 2028 році, аби отримати пенсію за віком, потрібно буде мати 35 років страхового стажу.

Також із жовтня цього року планується скасування 15-відсоткового зниження пенсій пенсіонерам, які працюють.

Зміни торкнуться також механізму відшкодування роботодавцем витрат Пенсійного фонду на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах ( працівники зайняті на роботах у шкідливих умовах за Списками №1 та №2). Зокрема, з 1 жовтня 2017 року пропонується змінити механізм відшкодування пенсій за віком на пільгових умовах для таких категорій працівників за рахунок сплати роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску в розмірі 15 та 7 %.

Розмір пенсії залежить від сплачених внесків. Тому головна мета реформи пенсійного забезпечення — стимулювати працююче населення до сплати єдиного внеску із легальної заробітної плати.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України