back

Запитували-відповідаємо: Щодо визначення показника середньої заробітної плати під час переведення на інший вид пенсії

21 червня 2017

Відповідно до статті 10 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 9 липня 2003 року № 1058-IV (далі – Закон), особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором. Пенсія за віком призначається після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років.

Відповідно до пункту 3 статті 45 Закону, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі інформації про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

При переведенні з одного виду пенсії на інший застосовується показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Виходячи з вищевикладеного, при переведенні з пенсії за вислугу років на пенсію за віком буде застосовано показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення пенсії за вислугу років.

Якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, розрахунок пенсії за віком здійснюватиметься за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться — зміниться лише вид пенсії.

Якщо ж зазначена вище особа після призначення пенсії працювала, при переведенні на пенсію за віком, за її бажанням, можуть бути враховані стаж і заробіток, набуті після призначення пенсії за вислугу років, тобто збільшиться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати. Однак і в цьому випадку розрахунок заробітної плати здійснюватиметься з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення пенсії за вислугу років.

Виняток становить перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком. Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується середня заробітна плата (дохід), визначена частиною другою статті 40 цього Закону для призначення пенсії (за три роки, що передують року звернення за призначенням пенсії за віком).

В статті 27 Закону визначено максимальний розмір пенсії за віком, а статтею 28 Закону визначено, що мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності у чоловіків 35 років страхового стажу, а у жінок 30 років страхового стажу.

Заяву про переведення з одного виду пенсії на інший подають до органу Пенсійного фонду за місцем проживання (реєстрації пенсіонера). Днем звернення з приводу призначення пенсії вважають день подання заяви з усіма належними документами.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України