back

Як уберегтися від сонячного удару

20 червня 2017

Починається літня спека. Тому для багатьох відпочинок на морі, на річці чи ставку стає панацеєю у вирішенні проблеми «боротьби» з нею. Але тут нас чекає нова небезпека – це тепловий або сонячний удар.

Тепловий удар — виникає в результаті сильного перегріву організму, коли прискорюються процеси теплоутворення з одночасним зниженням або уповільненням тепловіддачі в організмі. Різновид теплового удару - сонячний удар, виникає, коли людина тривалий час перебуває під впливом прямих сонячних променів. Голова перегрівається під прямими променями сонця, в результаті кровоносні судини розширюються, відбувається сильна притока крові до голови. При сонячному ударі, насамперед, страждає нервова система.

Часто лікарі прирівнюють сонячний удар до теплового, тому що у них схожі симптоми і прояв, тільки при сонячному ударі наслідки значно гірші і необхідно більше часу для відновлення організму.

Тепловий і сонячний удари супроводжуються сильним головним болем, головокружінням, загальною слабкістю, зблідненням, сповільненням рухів. В такому стані можлива нудота, блювання, короткочасна втрата свідомості, підвищення температури тіла до +40-+41°С. При подальшому впливі високої температури шкіра обличчя й губ синіє, посилюється задишка. Пульс стає слабким і може зовсім зникнути. З'являється занепокоєння, марення, галюцинації та судороги. Якщо у людини з'явились ознаки перегрівання, необхідно одразу ж викликати лікаря. Людину, що отримала тепловий чи сонячний удар, потрібно покласти у прохолодне місце, підійняти її голову, розстебнути одяг. Для збільшення тепловіддачі на лоб покласти холодний компрес і змочити одяг водою. Якщо людина не знепритомніла, корисно дати їй міцний холодний чай, холодну воду. Якщо почнеться блювота — переверніть постраждалу людину на бік, щоб вона не захлинулася блювотними масами.

У випадку зупинки дихання і серцевої діяльності необхідно до прибуття лікаря почати зовнішній масаж серця і штучну вентиляцію легенів. Людям, що перенесли сонячний удар, лікарі рекомендують постільний режим. Нехтувати їм не варто, тому що на відновлення біохімічних реакцій і нормальної діяльності нервової і серцево-судинної систем потрібен час.

Перегрів гірше переноситься літніми людьми та дітьми, бо у перших природна терморегуляція організму вже слабка, а у дітей ще недосконала. У групі ризику також перебувають люди, які страждають хронічними захворюваннями — гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, люди з надмірною вагою та ті, що вживають алкоголь.

Щоб уберегтися від сонячного удару потрібно:

уникати фізичної активності в занадто спекотні дні і в години активного сонця з 11.00 до 16.00;

слід захищатися від сонця, надівши головний убір, або скористатися парасолькою;

носити одяг світлих тонів з добре провітрюваних, натуральних тканин (бавовна, льон, вовна);

не перебувати на сонці в період його підвищеної активності;

пити велику кількість рідини (1,5-2 л на день), добре втамовують спрагу морс, квас і особливо гарячий чай;

відкривати вікна, використовувати вентилятори та кондиціонери для підтримки постійної циркуляції повітря в закритих приміщеннях;

слід уникати переїдання;

не рекомендується вживати алкоголь.

Гарного Вам відпочинку.

Михайленко С.В., методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області