back

Механізм протидії незаконному заволодінню коштами Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

27 квітня 2012

За рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ, застрахованим особам надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг: допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах, на поховання, послуги із забезпечення санаторно-курортним лікуванням, оздоровленню дітей в оздоровчих закладах та придбання новорічних подарунків для дітей застрахованих осіб.

Проте право застрахованих осіб на всі види допомог та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням може бути реалізовано виключно у рамках чинного законодавства України, оскільки Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не тільки здійснює фінансування для надання матеріального забезпечення, але одночасно й контролює використання страхових коштів підприємствами, установами та організаціями.

Цей контроль здійснюється в ході проведення перевірок щодо використання страхових коштів Фонду.

Протягом І кварталу 2012 року спеціалістами Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного віділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності перевірено 44-х страхувальників, із яких до 18 були застосовані фінансові та штрафні санкції. По результатах перевірок виявлено неправомірних витрат страхових коштів на суму 27,1 тис. грн. та накладено штрафів на суму 13,5 тис. грн.

За несвоєчасне повернення до Фонду неправомірно використаних коштів застосовано штрафних санкцій на суму 0,1 тис. грн. та нараховано пені 0,01 тис. грн.

Крім того, 12 посадових осіб тих підприємств та установ, де перевірками виявлені порушення, притягнуті до адміністративної відповідальності. Сума сплачених порушниками адмінштрафів склала 2,2 тис. грн.

Аналізуючи виявлені в ході перевірок порушення, встановлено, що найбільш поширеним порушенням являється невірне визначення кількості календарних днів в розрахунковому періоді при обчисленні середньоденної заробітної плати для нарахування допомоги по вагітності та пологах.

При визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності найбільше зустрічалися наступні порушення:

1) неправомірність оплати перших 5-ти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів Фонду;

2) невірне визначення нарахованої в розрахунковому періоді суми заробітної плати для розрахунку середньоденного заробітку;

3) невірне визначення розрахункового періоду для розрахунку середньоденного заробітку;

4) невірне визначення кількості днів тимчасової непрацездатності, що підлягали оплаті згідно графіків роботи застрахованих осіб;

5) оплата листків непрацездатності після встановлення групи інвалідності;

6) виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності незалежно від страхового стажу.

Слід також зазначити, що упередження неправомірного використання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності багато в чому залежить від того, як комісія (уповноважений) із загальнообов’язкового державного соціального страхування підприємства, установи чи організації виконують свої обов’язки та повноваження. В ході контрольно-ревізійної роботи зустрічаються непоодинокі випадки виявлення недоліків та порушень, які допущені саме комісіями із соціального страхування. Перш за все, - це недосконале здійснення контролю за правильним нарахуванням матеріального забезпечення застрахованим особам. В своїй діяльності комісія із соціального страхування повинна керуватися Положенням про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженим Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 року № 25 (далі Положення від 23.06.2008 року № 25).

Спільні зусилля та співпраця спеціалістів дирекції з комісіями із соціального страхування, які без сумніву приносять свої результати, постійно спрямовуються на контроль за раціональним та правомірним використанням страхових коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Це й проведення перевірок дотримання режиму лікування застрахованими особами, й щотижневого моніторингу виданих та продовжених листків непрацездатності, й перевірок відсутності відвідування дітьми дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл в періоди, протягом яких за висновком лікаря діти поребували догляду.

Отже, звертаємося до комісій (уповноважених) із соціального страхування, - користуйтеся своїми широкими повноваженнями та одночасно виконуйте в повній мірі свої обов’язки згідно Положення від 23.06.2008 року № 25, це буде тільки сприяти зменшенню неправомірного використання страхувальниками коштів Фонду соціального страхування з тимчасвої втрати працездатності.

Валентина Баканова,

головний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення

Фонду соціального страхування

з тимчасової втрати працездатності