back

Як уберегти себе і свою родину на пікніку?

13 червня 2017

Тепла погода, свіже повітря, сонце. Все це створює ідеальні умови не тільки для пікніка, а й для розмноження бактерій. А який же пікнік без вогнища та запашного аромату від шашликів, або м’яса на барбекю? А це може призвести до виникнення пожежі. Тому без дотримання найпростіших правил харчової та пожежної безпеки свята, або ж просто вихідні, можуть закінчитися для вас не на дачі, або на природі, а в лікарняній палаті, чи біля згарища.

Розглянемо спочатку правила харчової безпеки.

По-перше, смаження на багатті або мангалі не гарантує повного знезараження продукту. Бактерії вмирають приблизно при 70-75 градусах, а ось готування на повільному вогні переживають запросто.

Найнадійнішим способом підвищити безпеку свого блюда є рясне додавання спецій (додайте їх безпосередньо при смаженні або заздалегідь при приготуванні маринаду).

Знезаражувальні властивості мають червоний і чорний перець, шафран, чебрець, куркума, гірчиця, можна полити м'ясо міцним алкоголем, тільки не переборщіть, кількох ложок буде достатньо.

Не варто залишати недоїдене без нагляду, інакше ваш обід тут же стане здобиччю бактерій. Так що, коли ви залишаєте що-небудь на потім, обов'язково закрийте їжу в пластикові контейнери з щільною кришкою або загорніть їх у харчову плівку. Будь-яка комаха, котрій заманеться присісти на ваш посуд, може переносити на лапках небезпечну заразу.

Перебування на природі не скасовує елементарних правил гігієни - обов'язково мийте руки, бажано чистою водою, яку Ви принесли з собою. І не їжте з брудного посуду - шкідливі мікроорганізми можуть завестися навіть у чайній ложці кетчупу або в залишках якого-небудь салату.

Тепер поведемо мову про кліщів. Вважається, що перші кліщі, які з’явилися ще в квітні - найнебезпечніші і агресивні. Тільки прокинувшись після зимової сплячки, ці паразити дуже голодні. Але і влітку вони теж ведуть досить активний спосіб життя. Так що любителі відпочинку на природі та їх домашні улюбленці – найкращі ласощі для цих комах.

Першочерговий засіб захисту від кліщів - це одяг. Якщо на вулиці не дуже жарко, одягніть верх з довгими рукавами, штани і високе взуття - щоб комахи не могли заповзти під одяг.

Якщо ж погода змусила одягатися в шорти і майку, обов'язково користуйтеся репелентом проти кліщів. Але врахуйте, діють такі препарати не більше 4-5 годин, так що, коли збираєтеся пробути на пікніку цілий день, мазати доведеться не менше 2-х разів. Правда, є ризик, що засіб викличе алергічну реакцію; особливо висока така небезпека для маленьких дітей.

Ще один спосіб захиститися - триматися подалі від місця існування комах. Якщо у вас голі ноги, намагайтеся не заходити у високу траву, не лазити по кущах і будь-яких заростях. Забули панамку або куртку? Тримайтеся подалі від густих дерев, не захоплюйтеся лісовими прогулянками.

Варто знати, що кліщі не літають, не заповзають на високі гілки і дерева, не стрибають, не планують, як то їм приписує народна чутка. Спочатку кліщ чіпляється за жертву і може довгі години шукати місце для укусу.

Не менш важливим від бактерій та кліщів є питання дотримання правил пожежної безпеки. Сприятливим для виникнення пожежі є літній період, який ми спостерігаємо зараз.

Потрібно пам’ятати, що навіть від іскри з глушника транспорту, яким Ви вирушили на відпочинок може згоріти ціле поле, тож побачивши димок позаду Вас не полінуйтесь, зупиніться та загасіть полум’я на початковій стадії.

Виникнення масштабної лісової пожежі може спровокувати як необачно кинутий у сухе листя чи хвою недопалок, так і незагашене багаття. Навіть звичайний уламок пляшкового скла здатен сфокусувати сонячний промінь та призвести до займання!

Особливу небезпеку в пожежному відношенні являють хвойні ліси, де виникає найбільше пожеж. Під їх пологом накопичується велика кількість відмерлої хвої, гілок, кори, які дуже повільно розкладаються, але надзвичайно добре горять.

Згідно правил пожежної безпеки в лісах України багаття розкладати дозволяється на спеціально обладнаних ділянках зон і місць відпочинку.

На жаль, не всі ми дотримуємось цих правил і розводимо багаття в будь-яких лісах і в будь-яку пору року, тож пам’ятайте і намагайтесь дотримуватись нехитрих рекомендацій:

- перш ніж розкласти вогонь на галявині, в визначеному для цього місці знімають дернину і відносять її вбік;

- якщо є така можливість вогнище обкладають камінням, або просто обкопують, бо зрозуміло, що каміння в лісі не завжди знайдеш;

- навкруги місця для багаття виривають суху траву;

- якщо ґрунт торф'янистий, то розводити багаття категорично забороняється, бо це може призвести до підземної пожежі;

- коли потреба у вогні зникає, його гасять, заливаючи водою або закидаючи землею;

- бажано хвилин десять-п'ятнадцять зачекати поки попелище повністю перестане диміти та парувати, щоб горіння не поновилося.

Краще, звичайно, якщо є така можливість, брати з собою на природу мангал – це і зменшує ризик виникнення пожежі і додаткові зручності для Вас.

Якщо Ви замислитеся над нашими рекомендаціями і вирушивши на природу відмітити якесь свято, або просто на прогулянку будете їх дотримуватися на сто відсотків, то безпечний відпочинок гарантовано, а, як відомо, нема нічого ціннішого за наше здоров’я та наших близьких. Тож бажаємо Вам веселих та приємних свят та безпечного відпочинку!

Олексій Моргун

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області