back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

12 червня 2017

На минулому тижні виникла 1 пожежа:

Вдень 09 червня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу господарчої будівлі за адресою: с. Вертіївка, вул. Урожайна. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю по всій площі, пошкоджено стіни та майно господарчої будівлі. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Рейд. Чи готові до збирання та зберігання врожаю ?

Щороку з наближенням збирання врожаю посилюється небезпека виникнення пожеж на об’єктах сільського господарства.

Керівникам господарств, слід забезпечити надійну протипожежну безпеку, щоб зберегти поля та будівлі від знищення їх вогнем, адже відомо, що шкоди вогонь завдає там, де недбало ставляться до пожежної безпеки.

На жаль, не в усіх господарствах попередженню пожеж надають належного значення, що і показали перевірки.

Найгірше становище в сільгосппідприємствах району з забезпеченням первинними засобами пожежогасіння. Майже всі зерносклади, склади грубих кормів та склади ПММ (паливно-мастильних матеріалів) не забезпечені вогнегасниками. Не обладнані пожежною сигналізацією зерносклади, майстерні, автогаражі.

По декілька років не виконуються замір опору ізоляції електромереж та електроустановок. Відсутність лабораторних даних про стан ізоляції електромереж в зерноскладах, КЗС, складах ПММ, автогаражах не дає підстав стверджувати, що електромережі в вищеперерахованих господарствах знаходяться у пожежобезпечному стані.

Не обкошені та не оборані хлібні поля майже у всіх господарствах. Не забезпечені первинними засобами пожежогасіння та іскрогасниками техніка, що буде задіяна в збиранні врожаю.

Не у всіх господарствах є в наявності пристосована для гасіння пожеж техніка, яка повинна перебувати на полі під час збирання врожаю.

У зв’язку з обставинами, які склалися необхідно терміново прийняти ряд заходів по забезпеченню належного протипожежного захисту урожаю і грубих кормів від пожеж.

Рейдова бригада:, провідний інспектор Зарва Р.Ю., провідний інспектор Мороз Я.Г., представники ЗМІ.

ОБЕРЕЖНО ГРИБИ !

Будь які гриби, навіть їстівні, містять декілька небезпечних токсичних елементів, в першу чергу це мускарин, мускардин, буфотеїн, холін, нейрин, ерготин, корнутин. В їстівних грибах знайдені в мікро дозах отрута, невелика кількість яких смертельна - щавлева, синильна, гельвелова кислоти, миш'як. Концентрація їх може коливатися в широких межах.

Убивчі властивості токсини набувають викликаючи різні зміни в печінці людини, і отруєння розвивається через 6-35 годин після грибного обіду. Саме на печінку приходиться основний удар, і чим більше проміжок між обідом і появою перших ознак отруєння, тим, як правило, тяжчі наслідки.

Далеко не всі отруйні токсини, які містяться в їстівних грибах, можна усунути відварюванням, вимочуванням, висушуванням чи консервуванням. Навіть оброблені таким чином гриби дуже небезпечні.

В грибах, не перероблених в день збирання, виникають продукти розпаду білкових та жирових речовин. По суті це отрута, яка викликає порушення діяльності нервової, серцево-судинної, дихальної, шлунково-травленої системи. Це відноситься і до старих грибів. Тому їх краще залишати у лісі.

Отруєння грибами здебільшого бувають випадковими (потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби) і мають "сімейний" характер. Більшість отруєнь спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівних грибів (сироїжки, дощовики тощо, при розламуванні вони виділяють молочковий сік) – унаслідок невмілої або неправильної кулінарної обробки. Отже, слід пам’ятати, що гриби поділяються на три групи – їстівні, умовно-їстівні та отруйні.

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ

Вживання отруйних грибів; неправильне приготування; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть у білих грибів і підберезовиків є небезпечні двійники). Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендуємо вам заходи та правила, необхідні для виконання кожній людині. Застерігаємо! Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Пам’ятайте! Гриби особливо небезпечні для дітей! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може дуже коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває! Із 100 дітей, які отруїлися грибами, 5 – 6 гинуть, а 25 – 30 стають інвалідами на все життя!

Для маленької людини будь-який їстівний гриб може бути смертельно небезпечним!

Не можна їсти страви з грибів вагітним і жінкам, які годують немовлят!

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань.

Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області