back

Клієнти ПАТ «Чернігівгаз» можуть розрахувати споживання газу в трьох одиницях енергії

02 червня 2017

ПАТ «Чернігівгаз» оприлюднило інформацію про маршрути переміщення газу до споживачів Чернігівської області, а також середньозважену теплоту згорання за кожним із маршрутів. З допомогою цих даних клієнти компанії зможуть самостійно розрахувати споживання газу в трьох енергетичних одиницях - кіловат-годинах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж).

Відповідно до постанови НКРЕКП №84 від 26 січня 2017 року «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо запровадження на ринку природного газу використання одиниць енергії», у травні для розрахунку спожитого газу ПАТ «Чернігівгаз» ввело використання енергетичних одиниць. Такі дані для споживачів мають лише інформаційний характер, а розрахунок спожитого газу буде надалі проводитися за спожиті кубометри. Однак, маючи інформацію про теплотворні властивості газу, споживач зможе порівняти його використання з іншими видами енергоресурсів та обрати для себе більш економний. Наприклад,якщо порівнювати вартість опалення будинку розміром у 100 мкв. газовим та електричним котлами з однаковою потужністю 10 кВт/год, то за опалювальний сезон газ для споживача коштуватиме близько 13,5 тис. грн., натомість електрика удвічі дорожче - понад 29,8 тисяч грн.

«Застосування енергоодиниць дозволить споживачам ефективніше використовувати сам енергоресурс. Адже до цього часу обсяг газу визначався лише в кубометрах, хоча при його використанні для споживача важливі теплотворні властивості газу. Тепер, маючи такі дані, наші клієнти зможуть отримати більш прозорий аналіз ефективності використання ресурсу порівняно з іншими видами палива», - пояснив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Для перерахунку газу з кубометрів в одиниці енергії споживачі не потребуватимуть додаткових затрати чи встановлення якихось приладів. Використовуючи просту формулу Vc×Hcз=E вони можуть самостійно розрахувати обсяг спожитого газу в одиницях енергії. У ній E – обсяг (кількість) енергії газу, кВт•год. Vc – об’єм газу, зведений до стандартних умов, м3. Hcз – середньозважене значення вищої теплоти згорання газу, кВт•год/м3. Спершу обсяг газу, зафіксований лічильником, зводиться до стандартних умов шляхом множення на відповідний коефіцієнт. Інформацію про застосування коефіцієнту для розрахункового періоду можна отримати на сайті компанії в розділі «Коефіцієнти приведення». А застосування існуючого показника вищої теплоти згорання, розміщеного на сайті у розділі «Якість газу», дозволить обчислити об'єм енергії.

Окрім того, узагальнені дані по середньозваженій теплоті згорання, маршрутам переміщення газу по області та коефіцієнти приведення компанія передає постачальнику газу зі спецобов`язками, який в свою чергу розміщує відповідні дані в платіжних документах споживачів.

Більш детально з новою інформацією споживачі можуть ознайомитися на сайті газорозподільної компанії ПАТ «Чернігівгаз» https://cn.104.ua/ в розділах «Наші послуги» та «Інформація для клієнтів».

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів. Нашими споживачами є 349,5 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області.

Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів. Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

ПАТ «Чернігівгаз»