back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

30 травня 2017

На минулому тижні виникло 3 пожежі:

Ввечері 22 травня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу безгосподарчої будівлі за адресою: м. Ніжин, вул. Вокзальна. Внаслідок пожежі вогнем частково пошкоджено стіни, перекриття та покрівлю. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 22 травня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу гаражу за адресою: м. Ніжин, вул. Василівська. Внаслідок пожежі вогнем частково пошкоджено стіну та домашні речі. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вранці 26 травня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу чотирьохповерхового житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Матросова. Внаслідок пожежі вогнем частково знищена покрівля та майно, яке зберігалося на горищі житлового будинку. Причина пожежі: порушення правил монтажу електроустановок та електромереж. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Пожежна безпека об’єктів з масовим перебуванням людей, які будуть задіяні в період святкування дня Святої Трійці та Дня Конституції України.

Останнім часом в Україні та світі фіксуються трагічні випадки загибелі та травмування людей у місцях із масовим перебуванням людей. Лише за останній рік на об’єктах з масовим перебуванням людей в Україні виникло 1076 пожеж, внаслідок яких загинуло 15 осіб, ще 13 – отримали травми.

Слід зазначити, що дана категорія об’єктів характеризується постійним або тимчасовим перебуванням великої кількості людей, в тому числі дітей та осіб похилого віку з обмеженими фізичними властивостями. Під час проведення планових перевірок з обслуговуючим персоналом зазначених об’єктів проводяться інструктажі, роз’яснюється порядок застосування вогнегасників, проводяться практичні відпрацьовування оперативних планів і карток пожежогасіння, відпрацьовуються на практиці дії персоналу при евакуації людей у випадку виникнення пожежі.

Але, не завжди ця робота приносить бажаний результат. Так, на сьогоднішній день жоден із навчальних, лікувальних, видовищних закладів, об’єкти відпочинку та оздоровлення громадян, будинки для людей похилого віку і інвалідів не відповідають всім нормам пожежної та техногенної безпеки.

За результатами проведених перевірок доводиться констатувати, що в деяких закладах не приділяється належна увага по забезпеченню пожежної безпеки, як наслідок вони експлуатуються із грубими порушеннями, що можуть призвести до виникнення пожежі, ускладнювати її гасіння та евакуацію людей.

Основними порушеннями на об’єктах з масовим перебуванням людей Чернігівської області є:

- не всі приміщення обладнані установками автоматичної пожежної сигналізації та системами оповіщення людей про пожежу;

- майже не проводиться вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій будівель;

- пристрої блискавкозахисту відсутні або несправні;

- не в усіх закладах проведено заміри опору ізоляції електромереж;

- шляхи евакуації та протипожежне водопостачання не в повній мірі відповідають вимогам нормативних актів з питань пожежної безпеки;

- приміщення та територія не забезпечені достатньою кількістю первинних засобів пожежогасіння.

Особливе занепокоєння викликає незадовільний протипожежний стан культових закладів, оскільки під час святкових Богослужінь збирається велика кількість прихожан.

Приміщення не забезпечені в достатній кількості первинними засобами пожежогасіння, електрообладнання експлуатується у пожежозагрозливому стані, допускається використання саморобних електрообігрівачів, двері відчиняються не в напрямку виходу з будівель, на шляхах евакуації влаштовані пороги.

На низькому рівні знаходиться виконання елементарних протипожежних заходів, які не потребують значних матеріальних витрат. Відсутні плани евакуації людей з приміщень та знаки безпеки, світильники не мають захисних плафонів, електророзетки, вимикачі, перемикачі влаштовані на горючій основі, допускається з’єднання електричних проводів за допомогою скруток, наявні вогнегасники встановлені у важкодоступних місцях.

В Ніжинському районі працівники ДСНС проводять рейди по житловому сектору

Проблема виникнення пожеж у житловому секторі громадян викликає особливого занепокоєння у рятувальників ДСНС України. Слід зазначити, що з початку року зареєстровано 49 пожеж в м. Ніжині та 34 пожеж на території Ніжинського району. Внаслідок пожеж в м. Ніжині загинуло 2 особи та 3 отримали травми. В Ніжинському районі 1 людина отримала травму. Біда, у переважній більшості випадків, трапляється в оселях соціально незахищеної категорії населення. Самотні громадяни похилого віку, інваліди, багатодітні та неблагонадійні родини, люди, які зловживають алкогольними напоями не завжди в змозі підтримувати належним чином пожежну безпеку своїх помешкань.

З метою профілактики пожеж, інших надзвичайних подій 23 травня інспекторським складом Ніжинського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Чернігівській області спільно з представниками засобів масової інформації проведений профілактично-роз'яснювальний рейд на території Дуболугівської сільської ради.

В ході роботи фахівці ДСНС у житлових будинках виявили порушення правил пожежної безпеки, зокрема пошкоджені дроти та скрутки електромереж, несправні пристрої обігріву і приготування їжі, тріщини у печах, а також відсутність металевого листа на дерев'яній підлозі перед топковим отвором тощо. Такі недоліки ставлять під загрозу життя власників осель та життя оточуючих. Співробітники ДСНС вказали господарям на наявні недоліки та провели роз`яснювальну роботу, під час якої довели вимоги заходів безпеки у побуті та першочергові дії у разі виникнення пожежі.

Зважаючи на те, що в Ніжинському районі виникають пожежі з причини дитячих пустощів з вогнем, особлива увага приділялась роз'яснювальній роботі серед батьків багатодітних родин щодо недопущення залишення дітей без нагляду, навчання підростаючого покоління правилам безпеки, зокрема як поводитись з сірниками, електроприладами, а також у разі виявлення вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Під час проведення профілактичної роботи рятувальники вручили мешканцям будинків листівки й пам'ятки з інструкціями з питань безпечного поводження у різних небезпечних ситуаціях.

Начальник Ніжинського МРВ У ДСНС у Чернігівській області Кравцов Д.С.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Шановні громадяни! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області