back

Борг бюджету перед «Чернігівгаз Збутом» перевищив 1 млрд грн.

25 травня 2017

Станом на середину травня 2017 року загальна заборгованість держави перед ТОВ «Чернігівгаз Збут» по пільгах та субсидіях становить понад 1 млрд грн, в т.ч. непрофінансованими залишаються вже підписані протокольні рішення на суму майже 604 млн грн. Це унеможливлює своєчасні розрахунки за газ, що негативно впливає на якість газопостачання регіону.

Через борги по пільгах та субсидіях ТОВ «Чернігівгаз Збут» не в змозі розрахуватися за придбаний протягом 2017 року газ з НАК «Нафтогаз України» на суму понад 648 млн грн, з «Укртрансгазом» за послуги з транспортування енергоносія - 6,9 млн грн, і з газорозподільної компанією «Чернігівгаз» - 98,5 млн грн. З огляду на це, всі компанії -дебітори вправі застосувати до «Чернігівгаз Збуту» відповідні правові важелі: від зниження тиску газу в мережах, до мільйонних штрафних санкцій за невиконання зобов'язань. Однак в компанії констатують, що це не єдина проблема, яка потребує нагального вирішення з боку держави.

«Через дефіцит тарифної виручки не в повній мірі фінансуються робота з підготовки та оформлення рахунків за газ, претензійна робота, організація клієнтських сервісів і т.і.», - зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

До того ж субсідіанти не в повній мірі оплачують обов'язкові платежі за газ. У Чернігівській області з 225,8 тис одержувачів субсидій, майже по 118,5 тис є заборгованість на загальну суму 106,6 млн. грн. У зв'язку з цим слід нагадати, що відповідно до постанови КМУ від 26.04.2017 р № 300, в разі заборгованості за 2 місяці, виплата субсидії припиняється. Зараз, на вимогу Управління соцзахисту, «Чернігівгаз Збут» готує списки таких боржників.

Постанова №300 вносить зміни в порядок розрахунку і повернення до бюджету невикористаних субсидій. У травні постачальник газу повинен повернути до держбюджету суми невикористаних субсидій, за мінусом зекономлених коштів, еквівалентних вартості 100 кубометрів газу. Цю суму споживачі зможуть отримати грошима, написавши заяву в місцеве управління соцзахисту. За попередніми даними, на Чернігівщині таких споживачів буде близько 146 тис.

Довідка:

Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області.

Нашими клієнтами є близько 350 тисяч сімей, 1162 підприємства промисловості та компобуту, 541 бюджетна установа та 71 релігійна організація. З них найкрупніші - ТОВ Агрофірма «Обрій LTD»,ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Лосинівський маслосирзавод», ТОВ «Праця Стольне».

ТОВ «Чернігівгаз Збут»