back

Держава ліквідує бюрократичні складнощі у соціальному захисті чорнобильців та їх сімей – Президент

24 травня 2017

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». «Думаю, що це буде один із важливих етапів щодо наших кроків у посиленні захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи», - підкреслив Глава держави.

Закон встановлює з 1 січня 2018 року право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника дружинам або чоловікам, які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесеним до 1 категорії. Згідно документу це право надається незалежно від причинного зв’язку смерті годувальника з Чорнобильською катастрофою.

«Протягом року ми скоординували заходи, які дозволили б зменшити бюрократичні процедури для тих, хто постраждав в наслідок найстрашнішої техногенної катастрофи у світі», - наголосив Петро Порошенко під час зустрічі з президентом Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Володимиром Войтовим, президентом Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Зінаїдою Багровою, президентом Міжнародного благодійного фонду «Діти-інваліди Чорнобиля» Валентиною Колесніковою та головою Всеукраїнської спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86» Геннадієм Ширяєвим.

Петро Порошенко зазначив, що Чорнобильська трагедія одне з найбільш чутливих питань для багатьох українців. Понад 30-ть років тому, не маючи високих технологій, зусиллями сотень тисяч героїв, вдалося побудувати саркофаг і забезпечити хоча б на перший час захист України, Білорусі, всього людства від руйнівних наслідків радіації, зауважив він.

Президент зазначив, що весь цей час Українська держава здійснювала комплекс заходів в екологічному аспекті. Нині, мобілізувавши підтримку донорів, забезпечивши якість будівництва конфайнменту, було завершено зведення нової арки об’єкту «Укриття». «Я мав високу честь разом з президентом Європейського банку реконструкції та розвитку, багатьма іншими лідерами держав завершити процедуру насування (арки над зруйнованим 4-м енергоблоком ЧАЕС – ред.). І сьогодні, коли я приїжджаю у Чорнобиль, на станцію, 4-й енергоблок має вже абсолютно інший вигляд. І це є яскравий приклад дій української влади щодо забезпечення радіаційної безпеки», - констатував Глава держави.

«При цьому ми не маємо забувати про людей. За моїм дорученням розробили і я підписав Указ про довічні стипендії учасникам ліквідації (наслідків аварії на ЧАЕС – ред.). І сьогодні – це теж завершення дуже важливого етапу, коли було розроблено і підтримано парламентом законопроект, який ліквідує будь-які бюрократичні складнощі», - зауважив Президент. Він наголосив, що держава тримає на постійному контролі питання соціального захисту чорнобильців та їх сімей. Особливо тих, хто в перші дні трагедії став до лав ліквідаторів чорнобильської катастрофи.

«Мені надзвичайно приємно констатувати, що на сьогоднішній день вже є абсолютно інший рівень сприйняття цієї проблеми, в тому числі і у владних кабінетах. Ні в кого не піднялася рука запропонувати мені застосувати право вето. На сьогоднішній день всі підтримують мій рішучий настрій щодо підписання», - підкреслив Петро Порошенко, підписуючи Закон.

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко подякував Президенту за підтримку ініціатив громадськості, спрямованих на посилення соціального захисту. Він також повідомив, що нині прийнято новий механізм співпраці і фінансування програм оздоровлення чорнобильців, де на перший план ставляться інтереси чорнобильця, а також порушуються інші питання, зокрема пов’язані із пенсійним забезпеченням. «Перед нами багато роботи та головне, що ми рухаємося. І ми дякуємо, і разом з громадськими організаціями можемо підтвердити, що за останні роки нині напевне найвищий рівень діалогу між владою і громадськими організаціями, бо ми зустрічаємося не лише напередодні 26 квітня», – зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Представники громадських організацій чорнобильців також подякували Главі держави за співпрацю і підтримку їх ініціатив. «Сьогодні влада дійсно має бажання і робить все можливе для того, щоб повернути справедливість. І це стосується не тільки цього Закону», - зазначив президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Володимир Войтов. «Низький уклін від усіх вдів і не тільки. Ми зверталися до всіх, але це зробили тільки Ви», - додав він.

Вони порушили перед Президентом низку інших питань, пов’язаних із чорнобильцями. Зокрема, щодо пенсійного забезпечення чорнобильців; оздоровлення дітей-чорнобильців, евакуйованих із зони відчуження, та їх дітей; про відзначення нагородами тих українців, які доклали зусиль для ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС; про відзначення нагородами громадян, які всі ці роки допомагали і допомагають у питаннях оздоровлення чорнобильців.

Глава держави подякував присутнім за співпрацю та запевнив, що всі порушені питання будуть передані Уряду і у відповідні інстанції. Він також запевнив, що дасть відповідні доручення для вирішення зазначених проблем.

Прес-служба Президента України