back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

22 травня 2017

ТИЖДЕНЬ ЗНАНЬ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

Щороку в Україні з настанням літніх канікул збільшується кількість надзвичайних подій за участю дітей. Головними причинами дитячого травматизму й трагічних наслідків є: пустощі з вогнем та пожежонебезпечними приладами, порушення правил дорожнього руху, недотримання заходів безпеки на водоймах, під час грози, мандрівок до лісу, при виявленні вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни тощо.

Відтак постає нагальна потреба у проведенні масово-роз'яснювальних заходів серед дітей щодо дотримання ними правил безпечної поведінки та набуття навичок дій в разі виникнення надзвичайних ситуацій різного характеру.

З метою проведення цілеспрямованої профілактичної роботи, виховання поважного ставлення до безпеки людини, формування у підростаючого покоління світоглядних та етичних основ здорового способу життя, усвідомлення необхідності вироблення навичок дотримання відповідних правил поведінки, оволодіння основними прийомами, методами і засобами захисту від несподіваних травм, що виникають під час порушення життєвого процесу в побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі, а також підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань забезпечення безпечної життєдіяльності населення з 15 по 19 травня у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах міста та району проводився Тиждень знань безпеки життєдіяльності.

Під час проведення Тижня знань безпеки життєдіяльності в загальноосвітніх навчальних закладах з дітьми відпрацьовувалися практичні дії в умовах виникнення надзвичайних подій з наданням першої допомоги травмованим і потерпілим. З метою навчання правилам безпеки життєдіяльності та набуття практичних навичок, дій і поведінки в разі виникнення надзвичайних подій різного характеру організоване відвідування дітьми 16-ДПРЧ та музею Ніжинського МРВ. В школах міста та району проводяться виступи серед дітей, батьківські збори з тематики запобігання невиробничого травматизму серед дітей з залученням працівників Ніжинського МРВ. Проводяться конкурси, вікторини на знання правил безпечної поведінки та з питань профілактики невиробничого травматизму.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій та Міністерство освіти і науки звертаються до батьків. Шановні батьки ! Не залишайте дітей без нагляду ! Дбайте про безпеку своїх дітей, дотримуючись правил безпечної поведінки в побуті. Це варто зусиль! Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками. Знайдіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми про це. Пам'ятайте, що вимірюватимуться ці хвилини ціною життя. А щоб неждана мить не стала початком великої біди - потрібно давати дітям чіткі рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації.

Пам'ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих!

Як не стати жертвою блискавки під час грози?

Влітку сильна спека в Україні чергується із грозами – типовим атмосферним явищем теплої пори року. Найнебезпечнішими під час грози є розряди блискавки, температура якої може перевищувати 30 тисяч градусів за Цельсієм – це приблизно в 5 разів більше за температуру на поверхні Сонця. У середньому блискавичний розряд поширюється зі швидкістю понад 190 тисяч км/с, а його довжина становить 3-4 км. За статистикою, щороку в світі від удару блискавки гинуть до 3000 людей. У зв’язку з цим рятувальники в черговий раз нагадують громадянам правила безпечної поведінки в грозу.

Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що як магніт притягує кульову блискавку. Тримайтеся подалі від електроприладів, антен, проводів – всі вони притягують розряд.

Якщо ви перебуваєте на вулиці, уникайте високих дерев, металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева.

Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на узвишші. Знайдіть низькі дерева, що стоять поряд. Ховатися під одиноким високим деревом небезпечно для життя. Ні в якому разі не бігайте й не плавайте. Зверніть увагу на місцевість: якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики, і блискавка б’є туди постійно. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільш уразливі для розрядів електрики, найменше – верба, клен та кущі.

Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Воно повинно бути сухим – волога земля сильніше проводить електрику. Якщо поблизу немає сухого заглиблення, сховайтеся в мокрій землі, але не лягайте в повний зріст.

Якщо гроза застала вас під час прогулянки на велосипеді чи мотоциклі, терміново зупиніться – це небезпечно. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди.

Запам’ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому в жодному разі не користуйтеся ними під час грози, натомість негайно їх вимкніть.

Будьте розсудливі! Бережіть себе, своїх рідних і друзів!

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

У Ніжині в Острі знайшли тіло жінки

18 травня, о 17 год. 30 хв. працівники поліції виявили та підняли з річки Остер тіло жіночої статі. Причина смерті встановлюється.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань. Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області