back

Це важливо знати: про вплив працевлаштування на розмір пенсії

22 травня 2017

Пенсіонери – люди незаможні, тому багато хто з них не відмовиться від додаткового заробітку. Але кожен хвилюється, чи не стануть тоді платити меншу пенсію? Такі побоювання в деяких випадках можуть бути не безпідставні.

Під час прийому документів на призначення пенсії пенсіонеру видають пам’ятку, в якій, зокрема, роз’яснюється, як факт працевлаштування чи звільнення з роботи може впливати на виплату пенсії або її розмір. Крім того, у заяві про призначення пенсії заявник своїм підписом засвідчує те, що йому відомо, що прийняття на роботу, звільнення з роботи може вплинути на його пенсійне забезпечення, та зобов’язується своєчасно про це повідомити органи, що призначають та виплачують пенсію.

Але проходить час і пенсіонери забувають про це або помилково вважають, що про факт їх звільнення чи працевлаштування в Пенсійний фонд повідомляє роботодавець.

Загалом розмір пенсії відповідно до законодавства не залежить від розміру отриманої заробітної плати працюючого пенсіонера, але низка доплат, надбавок, підвищень, а також перерахунки пенсії залежать від факту працевлаштування.

Зокрема, це стосується надбавки на утриманців, яка призначається непрацюючим пенсіонерам за віком чи по інвалідності, які мають на своєму утриманні непрцездатних членів сім’ї. Розмір такої надбавки відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на кожного утриманця становить 150 грн., а пенсіонерам-військослужбовцям – 656 грн. У разі працевлаштування виплату надбавки припиняють.

Зміна розміру пенсії непрацюючим пенсіонерам також здійснюється у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – зокрема змінюється мінімальний розмір пенсії та доплата за понаднормативной стаж. Працюючим пенсіонерам пенсія перераховується після звільнення з роботи або припинення діяльності, пов’язаної з отриманням доходу з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на дату звільнення.

Пенсіонер втрачає статус такого, що не працює, не лише за умови працевлаштування на роботу за трудовим договором (контрактом), а й у разі укладення цивільно-правового договору, реєстрації фізичною особою – підприємцем або самозайнятою особою. Єдиним винятком є робота, пов’язана з організацією підготовки та проведення виборів. Таку роботу не вважають працевлаштуванням, і вона не впливає на розмір пенсії.

Буває й так, що після працевлаштування пенсіонера виплата пенсії йому взагалі має припинитися. Приміром, так відбувається при працевлаштуванні до досягнення пенсійного віку жінок, які народилися після 1 жовтня 1956 року і скористалися правом дострокового виходу на пенсію після досягнення 55-річного віку зі зменшенням її розміру. До того ж припиняється виплата і одержувачу пенсії за вислугу років, якщо він починає працювати за тією ж спеціальністю, яка дає право на призначення такої пенсії. Якщо такий пенсіонер про своє працевлаштування не поспішає повідомляти Пенсійний фонд, то пенсію продовжать деякий час нараховувати. При встановленні факту переплати пенсії, її виплату припиняють (періодично проводиться звірка даних з державними реєстрами загальнообов'язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців і виявляється факт працевлаштування), а в разі звільнення — поновлюють.

Також варто мати на увазі, що в разі працевлаштування припиняється і виплата фіксованої індексації пенсії та не поновлюється після звільнення з роботи.

Про свою зайнятість пенсіонер зобов’язаний повідомити органи Пенсійного фонду протягом 10 днів від початку працевлаштування чи звільнення.

До того ж до Пенсійного фонду потрібно подати довідку з місця роботи чи органу державної реєстрації, трудову книжку або договір цивільно-правового характеру тощо. Після цього розмір пенсії перераховують і в разі виявлення переплати запропонують повернути її добровільно, інакше переплачені кошти утримують із пенсії відповідно до рішення органу Пенсійного фонду або суду. Переплату утримують із пенсії в розмірі, що не перевищує 20% від її загальної суми відповідно до ст. 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Своєчасне повідомлення про зайнятість і звільнення (припинення реєстрації як фізичної особи — підприємця, самозайнятої особи, припинення дії договору цивільно-правового характеру тощо) дозволить органам Пенсійного фонду своєчасно здійснювати належні перерахунки пенсій відповідно до законодавства, забезпечить попередження небажаних переплат та забезпечить отримання пенсіонерами пенсії в повному обсязі.

Ніжинське об’єднане управління Пенсійного фонду України