back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

15 травня 2017

На минулому тижні виникло 5 пожеж:

Ввечері 05 травня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сміття на полігоні твердих побутових відходів за адресою: м. Ніжин, вул. Прилуцька. Внаслідок пожежі вогнем частково знищено сміття на площі 0,3 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 05 травня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: с. Талалаївка, вул. Променева. Внаслідок пожежі вогнем частково знищено покрівлю, перекриття та домашні речі. Частково пошкоджені стіни. Причина пожежі: порушення правил монтажу електроустановок та електромереж. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 07 травня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Червона Гребля. Внаслідок пожежі вогнем знищено майно житлового будинку. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 08 травня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: с. Бідин, вул. Гагаріна. Внаслідок пожежі вогнем частково знищено покрівлю, перекриття та стіни житлового будинку. Причина пожежі: розряд блискавки. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 13 травня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Прилуцька. Внаслідок пожежі вогнем частково пошкоджено покрівлю житлового будинку. Причина пожежі: неправильне влаштування та несправність нагрівальних печей та димарів. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

Звернення до батьків

Щорічно на Чернігівщині за участю дітей трапляється більше ста надзвичайних подій, внаслідок яких гинуть або одержують травми десятки малюків і підлітків.

Особливо загострюється ситуація у весняно-літній період, коли діти більше часу проводять на вулиці чи вдома без належного нагляду дорослих і у пошуках розваг часто вигадують небезпечні ігри з вогнем, газовими, електричними приладами, вибухонебезпечними предметами. Також причинами трагедій стає порушення заходів безпеки на дорогах і водоймах, вживання отруйних грибів тощо.

Так, у селі Вертіївка Ніжинського району внаслідок гри з сірниками 6-річного онука господарки виникла пожежа, в результаті якої вогнем пошкоджено дві господарчі споруди та майно.

Це вказує на те, що підростаючому поколінню необхідно нагадувати до яких наслідків призводить недотримання заходів безпеки та роз’яснювати, як поводити себе, щоб уникнути лиха.

Шановні батьки!

Управління ДСНС України у Чернігівській області та Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації звертаються до Вас з проханням не залишати дітей без нагляду та частіше контролювати їхні розваги. Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність на дорогах і водоймах, при поводженні з вогнем, електричними та газовими приладами, а також під час виявлення вибухонебезпечних або інших підозрілих предметів. Періодично виділяйте декілька хвилин для відвертої розмови з дітьми, адже потім цей час вимірюватиметься ціною життя. Пам’ятайте, що безпека Ваших дітей залежить, насамперед, від Вас самих!

Профілактика дитячого травматизму

Аналізуючи причини нещасних випадків, дуже прикро усвідомлювати те, що в більшості нещасних випадків можна було б запобігти. Профілактична робота буде ефективною, коли в цьому будуть брати участь батьки та громадськість.

Принципи запобігання травматизму побутового різноманітні, але головним з них є постійна турбота дорослих про безпеку дітей вдома. Особливо при поводженні з вогнем і небезпечними приладами. Старші систематично повинні виховувати в дітях обачливість і обережість. Потрібно застерігати дітей від пустощів на балконах, драбинах, деревах.

Разом з тим батьки ні в якому разі не повинні забороняти дітям гратися в рухливі ігри, сковувати їх безперервними заборонами та обмеженнями. Все потрібно робити помірковано, щоб не образити і не принизити дитину. Інакше дитина може вирости боягузом й безініціативним, або зробить все навпаки. Не можна залякувати дитину, буде правильніше, коли ви час-від-часу будете розповідати про різні нещасні випадки та можливі наслідки і шляхи іх попердження. З малятами треба бути постійно на сторожі, усувати з їхнього шляху небезпечні предмети, старшим дітям треба постійно пояснювати небезпеку, яку таять в собі необдумані вчинки, доводити помилковість порочних уявлень про героїзм. Допоможуть батьками в цьому вдало підібрана література, кінофільми, телепередачі.

При будь-яких видах дитячого травматизму дорослим необхідно дотримуватися двох основних принципів: чітко налагоджена організація трудового процесу і високоорганізована освітньо-виховна робота.

Батькам слід нагадати, що без нагляду діти можуть вигадати небезпечні розваги. Тому частіше контролюйте дітей та виховуйте у них навички безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність на дорозі, водоймах, у поводженні з вогнем, газом, побутовою хімією, піротехнікою тощо!

Дмитро Кравцов, начальник Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області

Ніжинські рятувальники провели рейд щодо запобігання виникнення пожеж в природних екосистемах.

15 травня рятувальники спільно із представниками поліції провели профілактичний захід щодо попередження пожеж в екосистемах у сільській місцевості та місцях посівної компанії. Метою заходу було попередження випадків спалювання сухого листя та трави.

Під час рейду фахівці поспілкувались із людьми, які працювали на присадибних ділянках та у місцях проведення посівної кампанії. Громадянам було проведено роз'яснення щодо недопущення виникнення пожеж на полях та відкритих територіях внаслідок спалювання сухої рослинності. Під час рейду рятувальники роз’яснили людям про небезпеку неконтрольованого вогню, проінструктували щодо дій при виявленні пожежі. Кожному співрозмовнику було вручено пам’ятки та листівки застережного характеру та нагадали про адміністративну відповідальність.

Шановні громадяни, будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною пожежі сухої трави – ніколи не підпалюйте її на галявинах у лісі, не викидайте недопалки поблизу доріг та річок, де найчастіше і відбуваються загоряння. Якщо ви побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, чим небезпечне спалювання трави.

Шановні громадяни! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області