back

Україна та Білорусь активізують економічну співпрацю – зустріч Президентів двох держав

27 квітня 2017

Президент України Петро Порошенко провів зустріч із Президентом Білорусі Олександром Лукашенком під час робочого візиту до Республіки Білорусь. Глави держав обговорили широкий спектр питань двосторонньої співпраці.

Петро Порошенко зазначив, що у частині економічної співпраці Україна і Білорусь вийшли на непогані результати. «Динаміка зростання взаємного товарообігу у 2016 році свідчить про різке покращення економічної ситуації в Україні. А динаміка перших двох місяців цього року – ще більше багатообіцяюча», - зазначив Президент під час спільної з Президентом Білорусі заяви для представників ЗМІ.

За словами Глави держави, ми бачимо користь, ефект від взаємовигідної співпраці, в тому числі в галузі машинобудування. «Ми домовились дати доручення розробити та підписати угоду про відновлення виробничої кооперації між нашими підприємствами. В тому числі, це стосується галузі сільськогосподарського машинобудування, автомобілебудування, енергетичного машинобудування, з підвищенням ступеню локалізації продукції машинобудування, яка постачається на українські ринки», - повідомив Петро Порошенко про підсумки переговорів з Президентом Білорусі.

Глава держави зауважив, що під час зустрічі окремо були відзначені «унікальні можливості, що з’явились із проведенням децентралізації». «І наші білоруські партнери відчувають, що вперше за багато років у наших територіальних громад з’являються можливості закупати комунальну техніку, тролейбуси, іншу техніку, яка зробить вулиці наших міст чистішими, а життя їх мешканців кращим», - додав він.

Петро Порошенко зазначив, що предметом сьогоднішніх переговорів були конкретні, предметні питання.

Президент також повідомив, що була досягнута домовленість про розширення ринків двох країн для товарів та послуг із України та Білорусі. «Ми чекаємо білоруські підприємства для участі в тендерах із будівництва доріг на території України, а українських будівельників чекають на різноманітних тендерах із будівництва на території Білорусі», - зазначив Петро Порошенко.

Під час зустрічі також було домовлено про співпрацю в гуманітарній сфері. Крім того, відбудеться засідання декількох робочих груп щодо секторальної співпраці. Під час переговорів українська та білоруська сторони домовилися про взаємодію в галузі енергетичної безпеки, збереження і збільшення присутності Білорусі на ринку нафтопродуктів України. «Домовились, обговорили і дали відповідні доручення щодо можливості експорту української електроенергії білоруським споживачам», - розповів Президент України. Президент також підкреслив, що сьогодні дійсно дуже важливий день для кожного українця і кожного білоруса, бо 26 квітня – день, коли ми згадуємо ліквідаторів, людей, які віддали своє життя і здоров’я за безпеку України та Білорусі. «Обидва наші народи найбільше постраждали від цієї найбільшої техногенної катастрофи. І наша співпраця у цьому напрямку є максимально ефективною», - зазначив він.

За словами Петра Порошенка, невдовзі у 2019 році, Білорусь відкриє перші атомні електростанції і сьогодні відбувся важливий діалог щодо безпеки ядерних об’єктів, можливої співпраці в експлуатації, будівництві, поводжені з ядерними відходами. «Ми домовились продовжити дуже важливу дискусію на взаємовигідній основі», - додав Президент. Петро Порошенко зазначив, що порядок денний україно-білоруської співпраці є надзвичайно широким.

Глава Української держави запросив білоруського колегу відвідати Україну з візитом влітку, і Олександр Лукашенко прийняв запрошення.

Президент України подякував білоруській стороні за гостинність.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко зазначив, що його країна і надалі йтиме разом з Україною, привертаючи увагу світової спільноти до питання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Лідер Білорусі зауважив, що український ринок є одним із основних ринків збуту для білоруських підприємств, а білоруський ринок – для українських підприємств.

Олександр Лукашенко відзначив постійне зростання товарообігу між нашими країнами та зауважив, що Білорусь займає 4-е місце серед торгівельних партнерів України, а Україна – 2-е серед торгівельних партнерів Білорусі. Він також нагадав, що в Україні працює кілька білоруських підприємств, які спільно з українцями випускають продукцію машинобудування. «Ми будемо розширювати перелік товарів, які будуть спільно вироблятись як в Білорусі, так і в Україні», - наголосив Президент Білорусі. За його словами, зокрема йдеться про виробничу кооперацію в аграрній, машинобудівній, промисловій, логістичній галузях.

Прес-служба Президента України