back

Безпека у відпустці. Поради

26 квітня 2017

Настає сезон відпусток – це приємно, але і нові хлопоти, заняття, проблеми. Зупинюсь лише на одній проблемі – безпеці відпочинку. Щоб уникнути багатьох серйозних неприємностей у період відпусток, необхідно продумати окремі питання, виконуючи які відпустка пройде вдало і ви отримаєте задоволення.

Деякі поради:

визначити місце відпочинку без прогнозованих стихійних лих, подалі від складної кримінальної обстановки. Згадати всі поради в цій сфері, а можливо, і поповнити свої знання в питаннях, як діяти в складних ситуаціях.

буде доречно підготовити похідну аптечку, враховуючи необхідні ліки для всіх членів сім’ї, той необхідний мінімум по рекомендації Вашого лікаря.

заздалегідь спланувати який транспорт будете використовувати, бути готовими до виконання тих вимог, інструкцій, які забезпечать Вашу безпеку.

заздалегідь сфотографуйте свої документи і збережіть їх в електронному вигляді. Фото знадобляться Вам, в разі їх втрати чи крадіжки.

будьте обережні з місцевою їжею, не пийте води з кранів. На крайній випадок треба знати спосіб знезараження води – взяти таблетки для цього. Пам’ятайте, найкраще лікування від отруєння – це його попередження.

не звертайте на себе зайвої уваги (не показуйте великі купюри грошей, дорогі телефони, золоті прикраси). Гроші краще розділити на частини і зберігати в різних місцях, а також у сейфах та на картках.

незважаючи на те, що Ви вибрали місце відпочинку далеко від місця антитерористичної операції, будьте уважними, повідомляйте про підозрілі предмети, підозрілих осіб, які на Ваш погляд можуть вчинити протиправні дії.

завжди контролюйте себе, якщо ви знаходитеся на розважальних заходах, в магазинах, торгових точках. Не забувайте правила поведінки в місцях масового скупчення людей. Пам’ятайте, не завжди концерти, спортивні заходи бувають веселі і безпечні.

не довіряйте незнайомим людям, які цікавляться Вашими маршрутами і планами відпочинку – припиніть розмову, або ж дайте невірну інформацію.

у надзвичайній обстановці важливо, щоб Ви були спроможні:

• визначити та знати свої можливості, не впадати в паніку;

• вміти розрізняти небезпеку, контролювати себе самого;

• приймати швидкі рішення по конкретним обставинам;

• головне, ніколи не здаватися, випробувати всі можливі засоби.

Безумовно, додавши до цих порад свої знання та досвід, Ви забезпечите спокійний та безпечний відпочинок.

Мірошник Дмитро, викладач НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області