back

«Чернігівгаз Збут»: відсутність алгоритму розподілу коштів загрожує колапсом в розрахунках за спожитий природний газ

25 квітня 2017

На сьогодні газові компанії Чернігівської області опинилися у невизначеному становищі. У зв`язку з припиненням дії нормативних документів, які стосуються тарифів газорозподільних компаній і затримкою з новими постановами, постачальник досі не володіє інформацією про кінцеву вартість газу для всіх категорій споживачів.

В компанії пояснюють, що найбільш критичним є неможливість виставити рахунки бюджетним установам, але якщо найближчим часом ситуація не проясниться, проблема торкнеться й інших споживачів. Звичайно це потягне за собою ріст заборгованостей, проблеми з взаєморозрахунками всіх учасників газового ринку і бюджету та з наданням послуг споживачам. У зв`язку з цим Асоціація газового ринку України та керівники майже 50 газових компаній звернулися з відкритим листом до Президента України, Прем'єр-міністра України та Голови НКРЕКП з проханням сприяти скорішому розв`язанню проблеми.

«Згідно нових постанов, які мали б діяти з 1 квітня, «Чернігівгаз Збут» розрахував ціну газу без транспортної складової. Потім рішення було скасоване, але нових нормативно-правових документів ми не маємо й досі. Також не володіємо інформацією про кінцеву ціну для побутових споживачів. Тому ми підтримали звернення газових компаній до найвищих керівників держави з проханням врегулювати ситуацію і прийняти будь-яке правомірне рішення, аби продовжити нормально працювати», - наголосив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Нагадаємо, що в Україні з 1 жовтня 2015 року скасоване державне регулювання цін для всіх категорій споживачів, крім населення, релігійних установ і ТКЕ для потреб населення. Відтоді юридичним особам та бюджетним установам газ постачається на ринкових умовах. Наразі «Чернігівгаз Збут» залишається гарантованим постачальником газу для споживачів всієї Чернігівської області і, згідно рішення Кабміну, продовжує виконувати спецобов`язки з продажу газу населенню та релігійним організаціям.

Довідка:

Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області.

Нашими клієнтами є близько 350 тисяч сімей, 1162 підприємства промисловості та компобуту, 541 бюджетна установа та 71 релігійна організація. З них найкрупніші - ТОВ Агрофірма «Обрій LTD», ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Лосинівський маслосирзавод», ТОВ «Праця Стольне».