back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

24 квітня 2017

У с. Мала Кошелівка піротехніки ДСНС знищили 28 вибухонебезпечних предметів часів минулих війн.

17 квітня о 14:07 до Служби порятунку «101» в м. Ніжин надійшло повідомлення про те, що в селі Мала Кошелівка Ніжинського району Чернігівської області на відкритій території одного з домогосподарств місцеві жителі виявили предмет, схожий за ознаками на вибухонебезпечний. Про небезпечну знахідку одразу сповістили рятувальників. Місце виявлення небезпечної знахідки було взято під охорону співробітниками Національної поліції.

Наступного дня, фахівці групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення УДСНС України у Чернігівській області, які прибули за викликом, ідентифікували небезпечну знахідку, як артилерійський снаряд калібром 45 мм часів минулих війн. Під час додаткового обстеження прилеглої території, було виявлено ще арсенал боєприпасів, а саме: 3 мінометні міни калібром 50 мм, 21 артилерійській снаряд калібром 45 мм та 3 артилерійські снаряди калібром 76 мм. Після проведення необхідних робіт всі вибухонебезпечні предмети в кількості 28 одиниць було вивезено спецавтомобілем у визначене місце за межами населеного пункту та о 15:50 знищено.

Рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій звертаються до громадян з проханням дотримуватись правил безпеки під час виявлення вибухонебезпечних або схожих на них предметів. Слід пам'ятати, що боєприпаси часів війни й досі несуть загрозу людям. З часом, вони не втрачають своєї смертельної сили, а стають ще більш небезпечними під впливом природних явищ. Їх знешкодженням мають займатися лише фахівці.

На минулому тижні виникло 3 пожежі:

Вдень 18 квітня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: м. Ніжин, вул. Трушівська. Внаслідок пожежі вогнем частково пошкоджено стіну житлового будинку. Причина пожежі: електричний розряд на фланці газового стояку. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 20 квітня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сухої трави на околиці с. Низи. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 2 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Ввечері 21 квітня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сухої трави поблизу с. Заньки. Внаслідок пожежі вогнем знищено суху траву на площі 60 га. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

20 квітня в Ніжинській ЗОШ I-III ступенів № 9 проводилася акція „Запобігти. Врятувати. Допомогти”. Організатором виступив Ніжинський міськрайвідділ Управління ДСНС України у Чернігівській області. До проведення даного заходу була залучена 16-та державна пожежно-рятувальна частина, швидка медична допомога, міські курси ЦО.

Метою акції став перш за все профілактичний напрямок, а саме навчити дітей і дорослих правилам безпечної поведінки та діям під час виникнення різних надзвичайних подій. На початку акції з учнями школи була проведена вікторина «Дитина в автономній ситуації», метою якої було заохочення учнів до вивчення правил безпечної поведінки при відпочинку в лісі, біля водоймищ, попередження виникнення пожеж та загибелі людей на них.

Далі акція розгорталася по заздалегідь спланованому сценарію. Умовно, в приміщенні школи виникла пожежа. До місця події приїздить служба “101”. Під час пожежі учнів умовно було травмовано і вони самостійно не могли вийти з приміщення школи. Їм приходять на допомогу пожежні із 16 ДПРЧ, проводячи рятування дітей з будівлі школи та передають потерпілих лікарям місцевої медичної служби для надання першої медичної допомоги. Події, що відбувалися коментувалися представниками кожної із служб.

Другим етапом програми була евакуація учнів із задимленого приміщення за допомогою ланки газодимозахисної служби.

Останнім етапом акції став показ дій рятувальників по гасінню пожежі за допомогою пожежно-рятувального автомобіля.

На завершення присутнім були продемонстровані технічні засоби пожежного автомобіля, які використовуються під час гасіння пожеж та ліквідації надзвичайних подій.

Пожежна безпека у період відзначення травневих свят!

За декілька днів на нас чекають довго очікувані вихідні дні, а саме травневі свята. Всі жителі міста та району з задоволенням поїдуть на природу для відпочинку. Але слід пам’ятати, що байдужість та безвідповідальність любителів відпочинку на природі нерідко призводить до лісових пожеж, які завдають значної шкоди лісу та довкіллю загалом. Подібні дії призводять до забруднення навколишнього середовища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги та присадибні території. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати – лік може йти на мільйони. Величезної шкоди пожежі завдають фауні – гинуть птахи та звірі.

У зв’язку з цим, Ніжинський міськрайонний відділ ДСНС України звертає увагу громадян на необхідність суворого дотримання правил перебування в лісових масивах.

Шановні громадяни, щоб уникнути лісових пожеж, неухильно дотримуйтесь наступних правил:

– не розводьте багать у лісі, окрім призначених для вогнищ місць;

– намагайтесь не палити в лісі, не кидайте недопалки на землю, особливо там, де наявна суха підстилка;

– ні в якому разі не випалюйте суху рослинність на землях лісового фонду, на землях природно-заповідного фонду, та на господарських землях, які знаходяться поруч із лісом;

– не створюйте смітники в лісі та на прилеглих землях, тим більше, не підпалюйте їх;

– по закінченню відпочинку приберіть після себе побутові відходи.

Не зайвим буде нагадати, що відповідно до законодавства, правила пожежної безпеки в лісах України є обов’язковими для виконання всіма громадянами, які з будь-яких причин перебувають у лісі. А порушення вимог пожежної небезпеки в лісах тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність та відшкодування винуватцями завданих збитків.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань. Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області