back

Обережно, кровопивці!

20 квітня 2017

Тепла погода, свіже повітря, сонце. Все це створює ідеальні умови для пікніка, або ж просто прогулянки лісом, але не потрібно забувати про небезпеки, які на нас можуть чатувати, щоб вихідні вдало закінчилися для Вас на природі, а не в лікарняній палаті.

Отже, що може нам на природі зіпсувати настрій, або взагалі і здоров’я. Одна з таких небезпек це кліщі, небезпека яких полягає в тому, що вони мають здатність тривалий час зберігати у своєму організмі та передавати людині збудників таких інфекцій як кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма та інші.

Хвороба Лайма має поетапний перебіг. На ранній стадії виникає лихоманка, біль у м’язах, головний біль. В 50% випадків з’являється мігруюча кільцева еритема, виникнення якої є чіткою ознакою захворювання. Пізніше, при відсутності лікування хвороби на ранніх стадіях, виникають ураження центральної нервової системи, опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи. Інкубаційний період – від кількох днів до кількох тижнів, а іноді, навіть і місяців.

Вважається, що перші кліщі, які з’явилися ще в квітні - найнебезпечніші і агресивні. Тільки прокинувшись після зимової сплячки, ці паразити дуже голодні. Але і влітку вони теж ведуть досить активний спосіб життя. Так що любителі відпочинку на природі та їх домашні улюбленці – найкращі ласощі для цих комах. Першочерговий засіб захисту від кліщів - це одяг. Якщо на вулиці не дуже жарко, одягніть верх з довгими рукавами, штани і високе взуття - щоб комахи не могли заповзти під одяг.

Якщо ж погода змусила одягатися в шорти і майку, обов'язково користуйтеся репелентом проти кліщів. Але врахуйте, діють такі препарати не більше 4-5 годин, так що, коли збираєтеся пробути на пікніку цілий день, мазати доведеться не менше 2-х разів. Правда, є ризик, що засіб викличе алергічну реакцію; особливо висока така небезпека для маленьких дітей.

Ще один спосіб захиститися - триматися подалі від місця існування комах. Якщо у вас голі ноги, намагайтеся не заходити у високу траву, не лазити по кущах і будь-яких заростях. Забули панамку або куртку? Тримайтеся подалі від густих дерев, не захоплюйтеся лісовими прогулянками.

Варто знати, що кліщі не літають, не заповзають на високі гілки і дерева, не стрибають, не планують, як то їм приписує народна чутка. Спочатку кліщ чіпляється за жертву і може довгі години шукати місце для укусу.

Якщо кліщ все ж таки вкусив, необхідно його якомога швидше видалити. В перші хвилини після присмоктування це можна зробити самостійно. Для цього необхідно місце укусу змастити олією або вазеліном і через кілька хвилин, обережно розхитуючи, намагаючись не роздушити, вилучити кліща. Якщо паразита виявлено пізніше – необхідно звернутися за допомогою до лікаря. Простежте за своїм самопочуттям та місцем укусу протягом місяця. При появі плями у формі кільця, підвищенні температури, слабкості негайно зверніться до лікаря, повідомивши його про факт присмоктування кліща.

Пам’ятайте, якщо Вас вкусив кліщ чи після відпочинку на природі у Вас з’явилися вказані вище симптоми – одразу звертайтеся до лікаря, оскільки нема нічого ціннішого за наше здоров’я та здоров’я наших близьких.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області