back

СЛУЖБА “101” ЗАСТЕРІГАЄ!!!

18 квітня 2017

Під час ліквідації пожежі врятували 20-річну жінку

13 квітня о 12:19 до Служби порятунку "101" у місті Ніжині надійшло повідомлення про пожежу в одній із квартир багатоповерхового житлового будинку, що по вулиці 3-ій мікрорайон. Оперативно до місця пригоди прибуло три відділення вогнеборців 16-ої Державної пожежно-рятувальної частини Управління ДСНС України у Чернігівській області на двох пожежних автоцистернах та пожежній автодрабині.

На момент прибуття надзвичайників квартира на восьмому поверсі була заповнена їдким димом, а з балкона кликала на допомогу молода жінка. Вона не могла самостійно покинути небезпечну зону через те, що вхідні двері помешкання ззовні закрив її знайомий, який відлучився на деякий час у справах. Вогнеборці за допомогою спецінструмента відкрили вхідні двері оселі й у апаратах захисту органів дихання і зору врятували 20-річну молоду жінку, котра вже надихалась небезпечних продуктів горіння. З діагнозом отруєння чадним газом постраждалу каретою швидкої допомоги було госпіталізовано до реанімаційного відділення Ніжинської центральної міської лікарні.

Рятувальники о 12:37 пожежу локалізували, а о 12:38 - остаточно ліквідували. Ймовірною причиною виникнення загорання могло стати коротке замикання електронагрівального приладу. Вогнем було пошкоджено речі домашнього вжитку господаря помешкання. Слід зазначити, що лише завдяки вчасному сповіщенню сусідів про пожежу, а також оперативним і професійним діям вогнеборців не було допущено розповсюдження вогню на інші кімнати квартири. До ліквідації займання залучалось 9 чоловіків особового складу та 3 одиниці пожежно-рятувальної техніки.

Рятувальники ДСНС України сподіваються на свідомість кожного громадянина та вкотре попереджають про недопустимість халатного ставлення до заходів пожежної безпеки. Пам’ятайте, лише суворе їх дотримання допоможе уникнути лиха. Бережіть своє життя і майно від вогню.

Також на минулому тижні виникло 4 пожежі:

Ввечері 12 квітня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку за адресою: с. Велика Кошелівка, вул. Молодіжна. Внаслідок пожежі вогнем частково знищено покрівлю та домашнє майно. Причина пожежі: порушення правил монтажу та експлуатації електромережі. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вночі 13 квітня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу сміття за адресою: м. Ніжин, вул. Шевченко. Внаслідок пожежі вогнем знищено сміття. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вдень 15 квітня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу літньої кухні за адресою: смт. Лосинівка, вул. Яринича. Внаслідок пожежі вогнем знищено покрівлю будівлі. Причина пожежі: необережне поводження з вогнем невстановленої особи. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

Вдень 16 квітня на ПЗЧ 16 ДПРЧ надійшло повідомлення про пожежу дерев’яного навісу та дровника за адресою: 95 км траси Чернігів-Черкаси. Внаслідок пожежі вогнем пошкоджено дерев`яний навіс та дрова. Ймовірна причина пожежі: підпал. Перевірку по факту пожежі проводить Ніжинський ВП ГУ Національної поліції України в Чернігівській області.

З метою попередження виникнення пожеж, загибелі та травмування населення на них Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області попереджує:

• обережне користування вогнем допоможе Вам зберегти роками надбане майно, а не рідко і життя Ваше та оточуючих Вас людей.

• виходячи з дому, переконайтесь, що електричні та газові прилади відключені.

• маленька іскорка може стати причиною великого лиха.

• паління в стані алкогольного сп’яніння може призвести не лише до пожежі, а і до загибелі самої людини.

ЗВЕРНЕННЯ рятувальників до мешканців Ніжинщини

З настанням тепла пожежі стали справжнім лихом, адже на весняному сонці торішні залишки рослинності швидко висохли і легко спалахують від кинутого непогашеного сірника або недопалка. Крім того, ігноруючи вимоги безпеки, люди почали масово спалювати на присадибних ділянках, полях і луках суху траву, стерню, листя або сміття. Як результат, на Чернігівщині щодня виникає 30-40 пожеж. Поривами вітру вогонь швидко розповсюджується на значні відстані і охоплює житлові будинки, господарчі споруди та гектари відкритої території.

Окрім того, з потеплінням діти почали проводити більше часу на вулиці без належного нагляду дорослих і часто вигадують небезпечні ігри з вогнем. Лише завдяки реагуванню підрозділів Державної служби України з надзвичайних ситуацій вдається стримати страшну хвилю вогню та зменшити негативні наслідки від пожеж. У зв’язку з цим, рятувальники звертаються до населення з проханням бути вкрай уважними та обережними у поводженні з вогнем. Не розводьте багаття, не кидайте непогашені недопалки або сірники поблизу будівель, в лісопаркових зонах, на полях, луках та узбіччях доріг.

Якщо Ви отримали від уповноважених служб дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, то перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички.

Пам'ятайте! При згорянні рослинних залишків у повітря виділяються окиси азоту, чадний газ, важкі метали, низка канцерогенних сполук, а також бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря потрапляють діоксини – одні з найотрутніших речовин. З рослинністю, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Особливо страждають від всього цього діти та ті люди, які мають хворобу легенів чи серця. Тож перед тим, як розпалити багаття, спочатку подумайте про наслідки.

Служба порятунку інформує.

Якщо Ви почули уривчасте звучання сирен, звукові сигнали підприємств, об’єктів, транспортних засобів, негайно увімкніть теле- і радіоприймачі на хвилях місцевих телерадіокомпаній або ФМ станції "Наше радіо" у діапазоні 104.3 та уважно прослухайте подальші повідомлення.

Після цього дійте без паніки та метушні у відповідності з отриманими вказівками і рекомендаціями. Переконайтеся, що дане повідомлення почули або побачили люди, які мешкають чи працюють поруч, особливо якщо це літні люди або люди із вадами зору чи слуху. Надайте допомогу дітям, вагітним, інвалідам та літнім людям.

Служба порятунку застерігає.

Не залишайте поза увагою залишені підозрілі предмети (пакунки, коробки, валізи, сумки, парасольки, іграшки тощо), підозрілі автомобілі, що залишені без нагляду на тривалий час поблизу місць скупчення людей: вокзалів, автостанцій, зупинок громадського транспорту, ринків, магазинів, розважальних закладів тощо.

Ні в якому разі не чіпайте та не намагайтеся їх відкрити або оглянути. Це мають робити тільки професіонали з вибухотехнічної служби. Про підозрілі предмети або автомобілі одразу повідомте по телефону 102 або 101. До їх приїзду зробіть усе можливе, щоб ніхто не наближався до небезпечної знахідки та відведіть людей на безпечну відстань. Пам’ятайте: Ваші своєчасні та грамотні дії допоможуть запобігти лиха.

Втрачене посвідчення старшого пожежного 16 ДПРЧ (м. Ніжин) сержанта служби цивільного захисту Примака М.М. серія ЧН №005636 видане 26.01.2015 року. Вважати недійсним.

Шановні громадяни ! У випадку, якщо вам стало відомо про неправомірні дії, як кримінального так і корупційного характеру з боку працівників підрозділів ДСНС ви можете звертатися за телефонами довіри Управління ДСНС України у Чернігівській області: 0-222-65-25-41; 65-25-42;

Телефони довіри Ніжинського МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області: 3-15-67; 3-17-43; 2-54-60.

Ніжинський МРВ Управління ДСНС України у Чернігівській області