back

Інновації вчених-мікробіологів – аграрному виробництву

11 квітня 2017

В економічно розвинених державах, незважаючи на великі можливості застосування агрохімікатів, багато уваги приділяється застосуванню здобутків мікробіологічної науки. Зокрема, в країнах ЄС мікробні препарати застосовують на третині площ, зайнятих сільськогосподарськими культурами.

В існуючих системах землеробства до мінімуму зведено корисні ґрунтові мікроорганізми, значно збільшилися площі ґрунтів, не здатних забезпечити повноцінний продукційний процес культурних рослин, оскільки реалізація їхнього потенціалу можлива не лише при забезпеченні оптимальною кількістю поживних речовин, а й залежить від їхньої доступності. Для нормального кореневого живлення рослин за цих умов не вистачає специфічних мікроорганізмів.

Бактерії, що заселяють коріння, утворюють своєрідний біологічний «чохол» - ризосферу і є посередниками між ґрунтом і рослинами у забезпеченні їх поживними речовинами. Саме мікроорганізми є відповідальними за перетворення низки складних сполук у прості, доступні для живлення рослин.

Між тим, у сучасних деградованих ґрунтах місце корисних мікроорганізмів займають нетипові для ґрунтотворного процесу бактерії та мікроскопічні гриби. Саме тому виникає потреба в застосуванні агроприйомів, здатних забезпечити збільшення агрономічно цінних мікроорганізмів у ґрунтах. Одним з найефективніших прийомів є застосування передпосівної обробки насіннєвого матеріалу сільськогосподарських культур мікробними препаратами.

Сьогодні в Інституті сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН створено мікробні препарати практично для всіх сільськогосподарських культур. Мікроорганізми, які входять до складу цих препаратів, підсилюють засвоєння рослиною поживних речовин із ґрунту та добрив, дають змогу отримувати не доступні до того сполуки, підвищують урожайність сільськогосподарських культур, поліпшують якість продукції та покращують якісні характеристики ґрунтів.

Зокрема, біопрепарат Ризогумін, що застосовується для бактеризації насіння сої, гороху та люпину, забезпечує підвищення урожайності зерна сої на 20-50%, гороху – на 15 – 25%, люпину – на 10 – 18%. Вплив біопрепарату на урожайність зазначених культур еквівалентний дії 30-60 кг/га мінеральних добрив. Враховуючи невисокі витрати на препарат (64 грн/га) і суттєві прирости урожайності, сільгосппідприємства отримують додаткового прибутку в середньому біля 3200 грн/га. Так, ПСП «Пісківське» (Бахмацький р-н) у залежності від року отримує прибавку урожаю сої 0,5-0,8 т/га, в минулому році прибавка склала 0,8 т/га, при урожайності 3,8 т/га, що на 26,6% вище контрольної ділянки, без препарату.

Мікробний препарат Поліміксобактерин застосовується в технологіях вирощування кукурудзи, соняшнику, зернових культур, льону-довгунцю, забезпечуючи підвищення врожайності кукурудзи на 16-26%, соняшнику на 11-22% (із збільшенням вмісту олії на 1,5-2,5%), зернових культур на 10-15% (із збільшенням вмісту протеїну до 3%). Так, за використання Поліміксобактерину у філії «Присеймівська» ТОВ СП «Нібулон» (Кролевецький р-н Сумської області) отримано приріст урожаю кукурудзи на зерно 2,37 т/га, при урожайності на контролі 9,12 т/га; урожайність соняшнику в господарстві досягла 3,21 т/га, що на 10,7% більше ніж на контролі. Найвищу врожайність кукурудзи – 17,8 т/га, із застосуванням цього ж препарату (бактеризація насіння і дві обробки по вегетації), отримано в ФГ «Деметра Агро МС» (Прилуцький р-н). У цьому ж господарстві отримано врожайність ячменю 5,85 т/га, що на 1,25 т/га більше ніж на контрольній ділянці.

Позитивний досвід застосування наукових розробок ІСМАВ мають і господарства Ніжинського району. Зокрема, це Відокремлений підрозділ НУБіП України "Ніжинський агротехнічний інститут", СВК ім. С.О. Прядка, ФГ "Хлібний Лан".

На жаль, обсяги статті не дають можливості навести численні успішні приклади застосування розробок чернігівських мікробіологів як в Україні так і за її межами. В умовах постійного підвищення цін на мінеральні добрива і значного агрохімічного навантаження на ріллю, актуальним є порівняння вартості мікробних препаратів і цін на мінеральні добрива (з урахуванням коефіцієнтів засвоєння поживних речовин), які забезпечують однаковий приріст врожаю сільськогосподарських культур. Зокрема, для отримання прибавки врожаю сої на рівні 0,38 т/га потрібно витратити на препарат 64,0 грн./га, або 1813 грн./га на мінеральні добрива; для отримання приросту врожаю кукурудзи на зерно 0,69 т/га потрібно відповідно витратити 19,80 грн./га (на Поліміксобактерин) і 2945 грн./га (на мінеральні добрива); по інших культурах ця особливість підтверджується ще в більшій мірі: по соняшнику відповідно 19,80 грн./га і 6684 грн./га, по житу - 44,0 грн./га і 3177,0 грн./га і т.д. Отже, бактеризація насіннєвого матеріалу повинна стати обов’язковою складовою сучасних конкурентоспроможних аграрних технологій.

В.В. Волкогон, д.б.н., професор, член – кореспондент НААН, директор ІСМАВ НААН України, керівник Центру наукового забезпечення АПВ Чернігівської області; А.М. Москаленко, д.е.н., заступник директора ІСМАВ НААН України, заступник керівника Центру наукового забезпечення АПВ Чернігівської області