back

У березні бюджетні установи в чотири рази скоротили борги перед «Чернігівгаз Збутом»

28 березня 2017

Скорочення заборгованості стало можливим після потепління, коли скоротилося споживання газу і рівень оплати рахунків за газ досяг 91%.

У січні і лютому 2017 року борги за газ бюджетних організацій Чернігівщини зросли на 24,4 мільйона гривень і на початок березня досягли майже 26 мільйонів. Активно оплачувати рахунки бюджетники почали тільки в березні.

Борги виникли через недосконалість законодавства, що регулює закупівлі та розрахунки бюджетників за енергоресурс. Внаслідок значного збільшення споживання газу в зимові місяці відбувається розходження між фактичними і плановими обсягами використання палива. Невідповідність сум, передбачених річним кошторисом, призводить до некоректних розрахунків і накопичення боргів.

До того ж Закон України «Про державні закупівлі» зобов'язує організації, які отримують бюджетне фінансування, проводити відкриті торги для закупівлі газу. Проблема в тому, що ця процедура часом розтягується до двох місяців, що також унеможливлює проведення своєчасних платежів.

Недоплати бюджетної сфери впливають на можливості «Чернігівгаз Збуту» закуповувати потрібний обсяг природного газу, що ставить під загрозу стабільне газопостачання регіону.

Зараз на Чернігівщині через борги або відсутність лімітів без газу залишаються сім установ. З початку року 265 об'єктів бюджетної сфери були попереджені про можливе відключення від газоспоживання за порушення Правил поставки природного газу.

Довідково. Основною сферою діяльності ТОВ «Чернігівгаз Збут» є постачання природного газу. Компанія законодавчо визначена постачальником газу зі спеціальними обов`язками всім побутовим споживачам на території Чернігівської області. Клієнтами є близько 350 тисяч сімей, 1162 підприємства промисловості та компобуту, 541 бюджетна установа та 71 релігійна організація. З них найкрупніші — ТОВ Агрофірма «Обрій LTD», ПрАТ «Чернігівський автозавод», ПАТ «Лосинівський маслосирзавод», ТОВ «Праця Стольне».

За матеріалами ТОВ «Чернігівгаз Збут»