back

«День білої ромашки»

27 березня 2017

На сьогоднішній день в Україні офіційно зареєстровано дві епідемії — туберкульоз і СНІД. За обома хворобами Україна займає перше місце серед країн Європи. Щороку в Україні реєструється близько 30 000 нових випадків захворювання на туберкульоз. Кожен шостий хворий помирає, хоча сьогодні це захворювання цілком виліковне.

Туберкульоз є інфекційною бактеріальної хворобою, що викликається мікобактерією туберкульозу, яка найбільш часто вражає легені. Туберкульоз передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом.

Серед пацієнтів, які вперше захворіли на туберкульоз, значну частину складають представники соціально незахищених верств населення .У той же час, значна частина хворих - це звичайні громадяни України, серед яких лікарі, вчителі, бізнесмени, політики, студенти і т. д. Тобто в умовах напруженої епідеміологічної ситуації захворіти може кожен, незалежно від соціального статусу та рівня достатку.

В Україні, згідно з Указом Презедента України № 290 від 22 березня 2002 року, встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно 24 березня.

Символ Дня боротьби з туберкульозом — біла ромашка, як символ здорового дихання.

Проведення протитуберкульозних заходів почалося в світі ще в кінці 19 — початку 20 століть і спрямовувалось на благодійну діяльність. Вцей день волонтери продають на вулицях білі квіти - ромашки, щоб зібрати гроші на лікування хворих на туберкульоз. Вважається, що саме тоді й народилася ідея Дня Білої квітки, коли в Женеві вперше на вулиці вийшла молодь зі щитами, посипаними квітами білої ромашки. Вони збирали пожертви для лікування хворих на туберкульоз. Потім такі акції стали проходити і в інших європейських країнах, а продаж ромашок привертала увагу населення і приносила протитуберкульозним організаціям дохід. Так, в Данії та Норвегії право продажу квітки було монополією протитуберкульозних товариств.

З метою підвищення обізнаності про епідемію, запобігання захворюванню на туберкульоз та залученню до принципів здорового способу життя 20- 24 березня Ніжинським районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді була організована та проведена акція «День білої ромашки» для учнів Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ст., Перемозького та Черняхівського НВК «ЗНЗ-ДНЗ».

В рамках профілактичної акції дітям було продемонстровано презентації «Туберкульоз: знай, стережись, не бійся», які в повному обсязі цікаво та доступно розкривали тему; проводилися експрес-опитування, де вони показали свою обізнаність щодо хвороби; особливості перебігу туберкульозу у ВІЛ-інфікованих осіб; наводилися приклади з життя та досвіду самих учнів. Отримані знання діти закріпили, розв'язуючи кросворд «Інфекційні захворювання. Туберкульоз».

Підводячи підсумки, можемо зауважити, що тема профілактики туберкульозу актуальна і серйозна. Культура здоров’я повинна бути невід’ємною складовою загальної культури людини. Нехай здоровий спосіб життя стане запорукою нашого успішного майбутнього!

За інформацією районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді