back

Що потрібно знати про туберкульоз

24 березня 2017

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке передається людині від хворої людини чи тварини, частіш за все повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, розмові), та спричинене мікобактеріями туберкульозу (паличка Коха), які дуже стійкі в зовнішньому середовищі. В ґрунті, воді та деяких продуктах ( молоко, масло, сир) життєдіяльність мікобактерій лишається до року, в книжках – до 4-х місяців, у вуличному пилу – до 12 днів. Також вони стійкі до дії кислот, лугів, спирту. Інфекція може попасти до організму в наслідок порушення правил гігієни – наприклад немиті руки після контакту з поручнями у громадському транспорті, вживання немитих овочів та фруктів, погано термічно обробленого м яса, некип’яченого молока.

Захворювання туберкульозом найчастіше розвивається при ослабленні захисних сил організму.

Що може знизити захисні сили вашого організму?

Якщо ви маєте частий контакт з мікобактеріями туберкульозу, часто спілкуєтесь з хворою на цю інфекцію людиною, Ваш організм піддається постійним атакам та в певний момент не зможе чинити опір інфекції. Відомі також інші фактори, які сприяють розвитку мікобактерій в організмі:

- душевне або фізичне перенапруження, стрес;

- недостатнє або неповноцінне харчування;

- зловживання алкоголем;

- паління;

- тривалий безконтрольний прийом гормонів та антибіотиків;

- несприятливі житлово-побутові умови;

- інші хвороби, які послаблюють організм (хронічні захворювання, діабет, хвороби органів дихання, виразкова хвороба, ВІЧ-інфекція та ін..).

Діти, підлітки, вагітні жінки та люди похилого віку більш схильні до інфекції.

Як вберегтися від захворювання?

Щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно вести здоровий спосіб життя:

- дотримуватися режиму праці та відпочинку;

- регулярно займатися фізичними вправами або спортом;

- частіше бувати на свіжому повітрі;

- відмовитись від паління, наркотиків;

- не зловживати алкоголем;

- частіше провітрювати приміщення, де Ви знаходитесь;

- обов’язково проводити вологе прибирання приміщення;

- використовувати індивідуальний посуд та засоби гігієни;

- обов’язково дотримуватися особистої гігієни (миття рук після повернення з вулиці, перед вживанням їжі тощо);

- повноцінно харчуватися (достатня кількість білків, вітамінів та мінералів);

- для міцного здоров’я потрібна здорова нервова система, тому важливо уникати стресів;

Як вберегти вашу дитину від туберкульозу?

Для активної специфічної профілактики туберкульозу у дітей та підлітків призначена вакцинація БЦЖ. Вона стимулює вироблення не тільки специфічного протитуберкульозного імунітету, але і підсилює природну стійкість дитячого організму до інших інфекцій. Відмова від проведення щеплення від туберкульозу своїй дитині означає, що Ви лишаєте його права стати захищеним від цієї інфекції!

Для запобігання туберкульозу у дітей та підлітків необхідно:

- відповідально ставитися батькам до свого здоров'я, цікавитися заздалегідь про здоров'я тих людей, які будуть жити тимчасово у вашій родині;

- щорічно проходити флюорографічне обстеження, особливо якщо в сім’ї є дитина;

- обов’язково звернутися до лікаря, якщо дитина мала контакт з хворою на туберкульоз людиною;

- щорічне проходження туберкулінодіагностики ( проби Манту) та обов’язкове обстеження у лікаря-фтизіатра при встановленні інфікування дитини по пробі Манту;

- формування здорового способу життя у Вашої дитини особистим батьківським прикладом.

Які основні симптоми захворювання?

- тривалий кашель (може бути з виділенням мокротиння або крові);

- швидка стомлюваність, поява слабкості;

- зниження або відсутність апетиту;

- підвищене потовиділення, особливо вночі;

- температура тіла 37,0-37,5 °С;

Якщо один з вищезазначених симптомів зберігається у Вас більше 3-х тижнів, обов’язково зверніться до лікаря-терапевта та пройдіть флюорографічне обстеження. Пам’ятайте: рання діагностика та своєчасне лікування – це залог повного одужання!

Якщо у Вас або Вашої дитини виявили туберкульоз, не варто впадати у відчай. Пам’ятайте: туберкульоз виліковний! Головні складові повного одужання від цієї інфекції - це своєчасне виявлення туберкульозу та дотримання всіх приписів лікуючого лікаря. Лікування туберкульозу проводять спеціальними протитуберкульозними препаратами за схемою, яку може назначити тільки лікар-фтизіатр ( звичайні антибіотики проти туберкульозу безсилі). Курс лікувальної терапії зазвичай складає 6-12 місяців.

Не забувайте щорічно проходити флюорографічне обстеження ( для дорослих) та обстеження за допомогою туберкулінової проби ( для дітей) для своєчасного виявлення захворювання. Туберкульоз, виявлений на початкових стадіях, повністю виліковний!

Зав. відділенням організації епідеміологічних досліджень Ніжинського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Степаненко В.А.