back

Глава держави: Оновлення суддівської гілки влади – головна мета реформи правосуддя

23 березня 2017

Під час засідання Ради з питань судової реформи Президент Петро Порошенко підписав та визначив як невідкладний для розгляду в Парламенті законопроект «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Законопроект був розроблений Радою з питань судової реформи.

«Звертаюсь до Верховної ради, щоб найближчим часом ці зміни до законодавства розглянули і зробили свій внесок у прискорення роботи нового Верховного Суду», - сказав Петро Порошенко.

Президент подякував Раді з питань судової реформи за розробку змін до законодавства, які забезпечують процесуальні можливості для функціонування нового Верховного Суду.

Петро Порошенко нагадав про цілі, які ставилися перед судовою реформою. «Перше – це забезпечити незалежність суддів, незалежність від політичного тиску. Саме тому ми прибрали функцію Президента, Верховної Ради у формуванні суддівського корпусу для забезпечення цієї незалежності», - зазначив він.

Друга позиція, за словами Глави держави, полягає в тому, що незалежність має кореспондуватися з відповідальністю судів та суддів. Президент запевнив у підтримці тих суддів, хто займає принципову відповідальну та державницьку позицію в протистоянні і протидії корупційному і політичному тиску.

«Третя мета, яку ми ставили перед собою – це оновлення суддівської гілки влади», - нагадав Петро Порошенко. Він зазначив, що в суспільстві панувала думка, що суддівська каста є закритим колом від народу. «Конституційна реформа дозволила, і ми реалізуємо це право, потрапити до суддівського корпусу досвідченим адвокатам, шанованим науковцям, які прагнуть взяти участь в конкурсі, подолати іспити і випробування, що є при формуванні Верховного суду, і вже оновленим складом претендувати на високий рівень довіри», - наголосив Президент.

Глава держави наголосив, що «зроблено величезну роботу»: «Де-факто конституційна судова реформа не просто проголосована. Не просто почалась її імплементація. Ми вже на завершальному етапі по створенню нового Верховного Суду».

«Я хотів би подякувати всім, хто долучився до цього процесу, і в першу чергу Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Вищій раді правосуддя. Не має жодного сумніву, що ті величезні очікування, які сьогодні демонструє і українське суспільство, і світова громадськість щодо реформування судової гілки влади вони на 100% будуть виправдані», - переконаний Президент.

За його словами, була проведена дуже чітка робота по проведенню конкурсів, залучена громадська Рада доброчесності, залучені Національна агенція із запобігання корупції, а також всі можливості щодо перевірки електронних декларацій, професійного рівня кандидатів.

«Я особисто також покладаю величезні надії на те, що найближчим часом новий Верховний Суд запрацює, реалізуючи і захищаючи право українського народу на справедливий суд», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави ще раз наголосив, що чекає на завершення процесу відбору кандидатів на посади судів Верховного Суду вже у найближчий час. Він побажав всім претендентам успіхів у чесній конкурентній боротьбі за посаду.

Окремо Президент наголосив на абсолютній прозорості процедур відбору кандидатур: «Громадськість має можливість контролювати, бо ключове чого я очікую – це довіра до нового Верховного Суду. Відновлення довіри до судової гілки влади, довіри з боку громадськості».

«Громадськості, а не бандитів у балаклавах, які приходять додому до суддів і в такий спосіб думають, що їм дозволять вершити правосуддя. Ми говоримо про країну, де має панувати верховенство права, а не право натовпу», - підкреслив він.

Глава держави подякував суспільству за чітку і тверду підтримку цієї позиції.

Прес-служба Президента України