back

Право застрахованих осіб на отримання листка непрацездатності?

21 березня 2017

Відповідно до статті 16 п. 1.2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105-XIV, застраховані особи мають право на отримання у разі настання страхового випадку матеріального забезпечення, страхових виплат та соціальних послуг, передбаченим цим законом. Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 року № 455 , «Про затвердження інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» пункту 1.3 листок непрацездатності видається:

- Громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, які проживають в Україні і працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у тому числі в іноземних дипломатичних представництвах та консульських установах.

- Особам, обраним на виборні посади до органів державної влади, місцевого самоврядування та інших органів, у тому числі громадських організацій.

- Членам колективних підприємств, сільськогосподарських та інших виробничих кооперативів.

- Особам, які забезпечують себе роботою самостійно (особи, які займаються підприємницькою, адвокатською, нотаріальною, творчою та іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, в тому числі члени творчих спілок, творчі працівники, які не є членами творчих спілок).

- Громадянам України, які постійно проживають на території України та працюють на умовах трудового договору (контракту) за межами України і не застраховані в системі соціального страхування країни, в якій вони перебувають.

Ніжинська міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду