back

3 грудня - Міжнародний день інвалідів

28 листопада 2016

Щороку, 3 грудня, у світі відзначається Міжнародний день інвалідів, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами. Близько 10% людей, що населяють планету, інваліди. Цифра катастрофічна за своїми масштабами і треба визнати, зростає з року в рік. Проблеми інвалідів в кожній державі схожі між собою. Стосуються вони не лише освіти, працевлаштування, але й головної сфери життя – спілкування.

В Україні за рахунок коштів державного бюджету здійснюється реалізація низки програм соціального захисту інвалідів. Серед них такі, як забезпечення протезно–ортопедичними виробами, технічними засобами пересування та реабілітації, спеціальним автотранспортом, санаторно–курортне оздоровлення, виплата грошових компенсацій на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, безкоштовне та пільгове встановлення інвалідам 1 та 2 групи телефонів, надання матеріальної допомоги, соціальна, трудова та професійна реабілітація інвалідів.

Міжнародний день інвалідів - день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

У Ніжинському районі проживає 1671 інвалідів, із них:

Інвалідів війни – 149;

Інвалідів загального захворювання – 1188;

Інвалідів з дитинства – 248;

Дітей-інвалідів – 82.

З початку року була проведена робота щодо надання одноразової матеріальної допомоги 2 інвалідам на загальну суму 1074,00 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, 88 інвалідів отримали направлення для забезпечення протезно-ортопедичними виробами через державні протезні підприємства. На заводи-виробники надіслано 159 направлень для виготовлення 176 технічних засобів реабілітації. Протягом 10 місяців поточного року технічними та іншими засобами реабілітації забезпечено 92 особи, які перебували на черзі в управлінні, при цьому їм видано 124 одиниці.

З початку року за путівками, наданими Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, оздоровлено 9 осіб із числа ветеранів війни, інвалідів загального захворювання та дитинства За рахунок коштів державного бюджету управлінням було закуплено та видано 4 санаторно-курортні путівки.

Грошову компенсацію вартості санаторно-курортного лікування отримали 16 інвалідів війни, які не оздоровлювались протягом 2013-2014 років та 1 інвалід з дитинства. 24 інвалідів району, які мають у своєму користуванні спецавтотранспорт отримують компенсацію на бензин.

169 осіб з обмеженими фізичними можливостями користуються візками, в т.ч. 20 - з електричним приводом.

Серед населення району проводиться роз'яснювальна робота з метою залучення молодих інвалідів до навчання в закладах системи соціального захисту та Всеукраїнського Центру професійної реабілітації інвалідів.

Також проводиться відповідна робота з метою сприяння отримання дітьми-інвалідами послуг в реабілітаційних установах. Управлінням соціального захисту було направлено 15 дітей-інвалідів для отримання реабілітаційних послуг в Обласному центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

163 інваліди є під опікою соціальних робітників, які постійно дбають про забезпечення прожиття цих громадян.

Відзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Інваліди – це не просто категорія людей. Це окремі життя. Окремі трагедії. Окремі людські надії на те, що все буде добре.