back

Додаткова відпустка "чорнобильцю", оформлюємо відшкодування вчасно

02 листопада 2016

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (п. 22 ст. 20 та п. 1 ст. 21) особам, віднесеним до категорії 1 та 2 надається додаткова відпустки із збереженням заробітної плати строком на 16 календарних днів на рік. Ця відпустка є гарантованою державою пільгою, а тому роботодавець зобов’язаний забезпечити це право працівника впродовж календарного року.

Відшкодування установам, підприємствам та організаціям днів наданої відпустки здійснюється через управління соціального захисту населення з Державного бюджету по КПКВ 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Механізм використання, обліку, звітності і контролю за використанням коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, головним розпорядником яких є Мінпраці, визначено Порядком використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 № 936 (далі Порядок № 936).

Отже, щоб гарантовано отримати компенсацію роботодавцям необхідно звернути увагу на такі моменти:

1) підприємство має бути зареєстроване в органах соцзахисту. Для цього такі підприємства щороку не пізніше ніж за два місяці до початку бюджетного року подають паспорт даних і списки громадян із зазначенням прізвища, імені та по батькові, категорії, серії та номерів посвідчення, місця реєстрації, ідентифікаційного номера. У випадку зміни відомостей про підприємство та списків громадян необхідно повідомити про це відповідних розпорядників коштів протягом 20 днів місяця, наступного після таких змін;

2) щороку разом із даними про підприємство та списком громадян підприємство має також надавати графік відпусток громадян (мається на увазі чорнобильців) і розрахунок витрат на оплату додаткової відпустки (строком 16 календарний днів) на наступний бюджетний рік;

3) для того, щоб отримати кошти на виплату компенсації, підприємству до 25 числа місяця, за який здійснюють таке нарахування, потрібно подати до органів соцзахисту розрахунок витрат для виплати компенсацій та допомог і реєстр одержувачів компенсаційних виплат і допомог громадянам, в якому вказують прізвище, ім'я та по батькові постраждалого, категорію, номер посвідчення, ідентифікаційний номер, відомості про отримані виплати, суму компенсації та вид допомоги.

Наказом Мінсоцполітики України від 13.04.2016 р. № 391 «Про затвердження типових форм документів» затверджено типові форми документів:

Паспорт даних підприємства, працівники якого отримують компенсаційні виплати та допомогу, пов’язані із заробітною платою чи стипендією, згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (форма № 2) та Розрахунок видатків, пов’язаних із виплатою компенсацій та допомоги і наданням пільг, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (форма № 3).

Тобто, враховуючи вимоги Порядку № 936, нагадуємо, що підприємства, з метою отримання у 2017 році компенсації у межах бюджетної програми КПКВК 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» повинні надати управлінню соціального захисту населення повний пакет вищезазначених документів до 1 листопада 2016 року.

Водночас керівники підприємства несуть персональну відповідальність за своєчасність подання розрахункових документів до управлінь соцзахисту та правильність призначення й нарахування компенсаційних виплат і допомоги певних видів.