back

Як удосконалити об’єднання громад

18 березня 2016

Проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» впроваджується в області з 2008 року. За ці роки вже реалізовано низку програм, спрямованих на активізацію самоорганізації громад та залучення інвестицій, на вирішення місцевих проблем, сталий соціально-економічний розвиток на місцевому рівні через підтримку та співфінансування громадських ініціатив.

Подібну практику було застосовано у Коропському, Щорському, Срібнянському, Ріпкинському, Менському, Борзнянському, Корюківському, Куликівському районах під час першої фази проекту та у Бахмацькому, Городянському, Корюківському, Куликівському, Чернігівському та Щорському — під час другої. Загалом же реалізовано 76 мікропроектів загальною вартістю близько 12 мільйонів гривень.

Для продовження співпраці 2 жовтня 2014 р. підписано Угоду про подальше партнерство між Чернігівською обласною державною адміністрацією, Чернігівською обласною радою та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй, яка діятиме до 31 березня 2018 року.

Третя фаза Проекту передбачає фінансову підтримку громадам у реалізації мікропроектів, спрямованих на підвищення якості надання послуг населенню. За підсумками конкурсного відбору у її реалізації беруть участь 8 районів та 2 міста, де впроваджується 33 мікропроекти.

Особливістю цієї фази є акцент на організації співпраці сільських громад у реалізації соціальних проектів. Так, до впровадження енергозберігальних заходів у амбулаторії села Комарівка Борзнянського району, школах сіл Мала Дівиця (Прилуцький район) та Озеряни (Варвинський район), а також до реконструкції дитячого садочка «Сонечко» у Семенівці долучилися громади не лише тих населених пунктів, де розташовано заклади, а й кількох наближених сіл.

Як зазначив міжнародний менеджер проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Хендрік ван Зіл, важливо, щоб можливість рівного доступу до соціальних послуг одержали всі учасники проекту. Адже їх реалізація проходить на умовах співфінансування: 3,6 мільйона гривень надають ЄС/ПРООН, 1,25 мільйона — місцеві бюджети та 250 тисяч мають зібрати самі споживачі послуг через громадські організації.

Представники районів, де реалізовуються проекти, запевнили, що так і відбувається. Наприклад, дитячий садочок «Сонечко», завірив Семенівський міський голова Олександр Бичков, відвідують не лише маленькі мешканці районного центру, а й діти з Карповичів та Жовтневого.

Підсумки зустрічі підбив перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич. Він, зокрема, підкреслив значущість подібних проектів не лише для соціально-економічного розвитку громад, а й для їх самоорганізації.

Важливо, що люди зрозуміли: об’єднуватися навколо добрих справ варто, адже тоді можна змінити життя на краще, — наголосив Ленід Сахневич.

Старший програмний менеджер проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» Оксана Ремига подякувала за високу оцінку проекту та поінформувала про початок перемовин щодо його продовження, анонсувавши, що воно не лише зацікавить п’ять об’єднаних територіальних громад Чернігівщини, а й стимулюватиме до об’єднання тих, хто сумнівається.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації