back

Об’єднані громади Чернігівщини отримають майже 32 мільйони гривень на інфраструктуру

15 квітня 2016

14 квітня Бюджетний комітет Верховної Ради України погодив розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад на 2016 рік.

Об’єднаним територіальним громадам Чернігівщини виділено 31649,2 тис. гривень, зокрема:

Кіптівській – 5313,7 тис. гривень;

Деснянській – 11921,8 тис. гривень;

Вертіївській – 6062,7 тис. гривень;

Парафіївській – 5968,6 тис. гривень;

Макіївській – 2382,4 тис. гривень.

Субвенція надається для створення, модернізації інфраструктури та може спрямовуватись на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інфраструктури, що належать до комунальної форми власності.

За ефективністю використання виділених коштів слідкуватиме спеціально створена комісія Мінрегіону, до складу якої увійдуть представники центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, провідні вітчизняні експерти.

Крім субвенції на формування інфраструктури, об’єднані громади мають можливість подавати проекти для фінансування з Державного фонду регіонального розвитку, яким на цей рік передбачено 3 млрд гривень.

Довідково: Законом України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад передбачено субвенцію в обсязі 1 млрд гривень. Субвенція розподілена між 159 об’єднаними громадами: від 957 тис. грн для найменшої об’єднаної громади до 23,2 млн грн – для найбільшої.

Розподіл субвенції здійснювався за формулою: чим більша кількість сільських жителів та площа території об’єднаної громади, тим більший обсяг субвенції. Порядок та умови надання, а також розподіл зазначеної субвенції затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2016 № 200 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад».

Об’єднані територіальні громади можуть подавати заявки на проекти, які планують реалізувати за рахунок державної субвенції. Форма заявок встановлена Наказом Мінрегіону від 05.04.2016 № 82 «Про затвердження Форми проектної заявки на проект, який може реалізовуватися за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації