back

Цьогоріч доходи об’єднаних територіальних громад області зросли у 4,5 раза порівняно з 2015 роком

27 травня 2016

Порівняння бюджетів громад до і після об’єднання показало більш ніж переконливі цифри, які доводять, що об’єднання має значні фінансові переваги. Громади вже отримали кошти і повноваження не лише утримувати апарат чиновників і слідкувати за благоустроєм, а й підвищувати рівень надання більшості послуг на своїй території.

Про це повідомив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, коментуючи оприлюднений Мінрегіоном моніторинг фінансової спроможності 159 об’єднаних територіальних громад, утворених минулого року.

– Всі 159 об’єднаних громад, у яких 25 жовтня 2015 року відбулися вибори, з початку цього року вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. І моніторинг мав показати, як це вплинуло на наповнення їхніх бюджетів. Показники вийшли дуже красномовними, – зазначив В’ячеслав Негода.

Зокрема, за даними моніторингу, затверджений обсяг доходів загального фонду місцевих бюджетів об’єднаних громад на 2016 рік з трансфертами з державного бюджету становить 4,5 мільярда гривень, що більше майже у 5 разів від уточнених показників місцевих бюджетів громад, які увійшли до складу об’єднання, на 2015 рік.

Завдяки змінам до податкового та бюджетного законодавства у контексті децентралізації обсяг власних доходів місцевих бюджетів об’єднаних громад зріс більше ніж у 2 рази: з 0,8 мільярда гривень у 2015 році до майже 1,9 мільярда гривень у 2016-му.

Основним джерелом доходів став податок на дохід фізичних осіб (ПДФО).

– Усі 159 об’єднаних громад створені у 2015 році згідно закону та у відповідності до перспективного плану. Отже, отримали 60% ПДФО, який у планових показниках їхніх бюджетів складає більше 1 мільярда гривень, тобто 55% обсягу власних доходів,– повідомив перший заступник Міністра.

Наступними за вагомістю податками, як показує моніторинг, є плата за землю – 335 мільйонів гривень (18% власних доходів), єдиний податок – 242 мільйона (13%), акцизний податок – 209 мільйонів (11%).

– Також моніторинг показав, що об’єднання дозволило збільшити власні доходи бюджетів громад на одного жителя. В середньому, показник по всіх 159 громадах збільшився майже на 800 гривень – з 596-ти до 1385-ти, – сказав В’ячеслав Негода.

За даними моніторингу, із розрахунку на одного жителя найбільше коштів отримає Вербківська об’єднана громада Дніпропетровської області – 7257 гривень.

– Моніторинг також засвідчив, що більшість грошей, які отримують об’єднані громади, вони планують використати вже не на утримання апарату чиновників, як раніше, а на проекти, що поліпшать життя людей на цих територіях,– повідомив перший заступник Міністра.

За даними моніторингу, найбільше витрат на утримання службовців заплановано у бюджеті Тетерівської об’єднаної громади Житомирської області — 58%, а найменше – у бюджеті Калинівської об’єднаної громади Вінницької області — 6%.

Щодо показників по Чернігівській області: із урахуванням трансфертів з державного бюджету затверджений обсяг доходів загального фонду місцевих бюджетів п’яти об’єднаних територіальних громад на 2016 рік становить 100,7 мільйона гривень. Це у 4,5 раза більше уточнених показників місцевих бюджетів, які увійшли до складу об’єднання, на 2015 рік. Зріс обсяг власних доходів місцевих бюджетів об’єднаних громад – більше ніж у 3,7 раза порівняно з 2015 роком (з 15,8 мільйона гривень до 59 мільйонів). Основним джерелом наповнення бюджетів є податок на доходи фізичних осіб – плановий показник складає 39,5 мільйона гривень (66,9% обсягу власних доходів). До бюджетів звичайних сіл, селищ і міст районного значення цей податок не зараховується. Другою за вагомістю надходжень є плата за землю (8,3 мільйона гривень – 14,1%). Єдиного податку планується отримати 4,5 мільйона гривень (7,7%), акцизного податку – 5,5 мільйона (9,3%).

Об’єднання громад дозволило збільшити власні доходи бюджетів об’єднаних територіальних громад на одного жителя відповідної території. У середньому показник зріс майже на 1765 гривень (із 645-ти до 2410-ти). Найбільше коштів із розрахунку на одну особу у цьому році отримає Деснянська об’єднана територіальна громада Козелецького району – 3193 гривні. Упродовж січня-квітня 2016 року бюджети п’ятьох об’єднаних територіальних громад вже одержали 25,1 мільйона гривень власних надходжень, що на 10,6 мільйона гривень більше ніж за аналогічний період минулого року. Видатки бюджетів цих громад зросли на 19,7 мільйона гривень і склали 24,6 мільйона.

Громади цього року вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Так, освітня субвенція передбачена в сумі 25,7 мільйона гривень, медична – 15,5 мільйона, базова дотація – 2,2 мільйона.

Крім того, у квітні виділено 31,6 мільйона гривень субвенції з держбюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, яка перераховується безпосередньо громадам.

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Департаменту фінансів Чернігівської облдержадміністрації