back

Нарада щодо добровільного об`єднання територіальних громад

14 квітня 2016

13 квітня відбулось засідання робочої групи з питань підготовки перспективного плану формування територій громад району під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Сергія Батрака.

Метою наради було обговорення доручення голови облдержадміністрації з питання внесення змін до перспективного плану формування об'єднаних територіальних громад Ніжинського району з дотриманням вимог, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 року №214 «Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад».

Розпочинаючи засідання, Сергій Анатолійович наголосив, що альтернативи об’єднанню немає, але в питаннях децентралізації сьогодні ще багато законодавчо не вирішених проблем. За його словами головна її мета - належне забезпечення всіх сфер господарювання, щоб люди на місцях відчули позитив від такого реформування. Це стосується, в першу чергу, отримання якісних освітніх та медичних послуг, інших благ життєдіяльності та їх максимальне наближення до людей.

Так у районі вже створена Вертіївська об’єднана громада, і наразі готові до об’єднання Лосинівська і Талалаївська. Слід зауважити, що сільські голови наразі не виявляють особливого бажання до об’єднання. Але як один з варіантів вони бачать три громади: Ніжинську, Лосинівску та Вертіївську.

Присутні обговорили актуальні питання фінансового забезпечення, медичного обслуговування, функціонування мережі закладів освіти та культури після утворення територіальних громад.

Після тривалого обговорення члени робочої групи дійшли до висновку, що необхідно провести громадські слухання для напрацювання конкретних пропозицій, так як робота по формуванню територій громад ще продовжується.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА