back

Порядок прийняття в експлуатацію самочинно збудованих об"єктів

18 січня 2012

На виконання п. 9 розділу V Прикінцевих положень Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 24.06.2011 №91 затверджено «Порядок прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та II категорії складності, які збудовані без дозволу інспекції державного архітектурно – будівельного контролю на виконання будівельних робіт».

Цим порядком встановлено процедуру та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків І та II категорії складності, збудованих до 31.12.2009р. без дозволу на виконання будівельних робіт.

Заяви про прийняття таких об"єктів в експлуатацію приймаються інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю до 31.12.2012 року.

Разом з заявою, замовник або його уповноважена особа подає особисто або надсилає рекомендованим листом до інспекції за місцем знаходженням об"єкта два примірника заповненої декларації; звіт про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж об"єкта з висновком про їх відповідність вимогам надійності і безпечної експлуатації; засвідчені в установленому порядку копії: документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об"єкт; технічного паспорта, виданого бюро технічної інвентаризації.

Заява про прийняття в експлуатацію об"єкта також підписується співвласниками земельної ділянки та зазначеного об"єкта (в разі наявності).

Інспекцією при розгляді документів розглядається справа про адміністративне правопорушення і накладається адміністративне стягнення згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення за самочинне будівництво об"єктів.

Рішення про реєстрацію поданої декларації або її повернення приймається протягом 30 днів.

Після реєстрації, декларація про готовність об"єкта до експлуатації замовником подається до бюро технічної інвентаризації для оформлення права власності.

За довідками звертатись до інспекції ДАБК за адресою м.Ніжин, вул. Подвойського,20 або у відділ регіонального розвитку, містобудування та архітектури райдержадміністрації за адресою м.Ніжин, вул.Подвойського,9 тел.2-37-40.