back

Контроль за використанням коштів Фонду

23 грудня 2015

До завершення заходів, пов'язаних з утворенням Фонду соціального страхування України та його робочих органів, спеціалісти Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі Фонд), продовжували виконувати покладені на них функції та завдання.

Так, згідно постанови правління Фонду, якою затверджена Інструкція про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду, порядок прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження від 22.12.2010 № 29 (далі Інструкція № 29), в ІІІ кварталі 2015 року поновлено проведення планових перевірок щодо використання страхових коштів Фонду.

В І та ІІ кварталі проводилися тільки позапланові перевірки. Відповідно п. 3.6 Інструкції № 29 позапланові перевірки проводяться без попереднього повідомлення страхувальника за наявності таких підстав: подання страхувальником письмової заяви до відповідного органу Фонду про здійснення перевірки за його бажанням; виявлення невідповідності між даними, зазначеними у документах обов’язкової звітності та заявах-розрахунках, поданих страхувальником до органу Фонду; за результатами аналізу даних, зазначених у звітності, заяві-розрахунку страхувальника по коштах Фонду, статистичних даних виявлено перевищення розміру середньоденної допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах над розміром середньоденної заробітної плати; виявлення під час перевірки в іншого страхувальника фактів, що свідчать про порушення вимог законодавства, які вплинули або можуть вплинути на виплату матеріального забезпечення та надання соціальних послуг; звернення фізичних та юридичних осіб про порушення страхувальником законодавства з питань, що належать до компетенції органів Фонду; подання страхувальником у встановленому порядку скарги про порушення законодавства посадовими особами Фонду під час проведення планової чи позапланової перевірки або скарги на рішення Фонду; неподання у встановлений термін страхувальником звітності до органу Фонду без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню такої звітності; розпочато процедуру реорганізації чи припинення юридичної особи, закриття відокремленого підрозділу юридичної особи, припинення діяльності суб'єкта малого підприємництва, порушено провадження у справі про визнання банкрутом страхувальника або подано заяву про зняття з обліку страхувальника; на вимогу правоохоронних органів за рішенням суду.

За результатами проведених позапланових перевірок упереджено неправомірних витрат за рахунок коштів Фонду на суму 10,4 тис. грн.

Статтею 20 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV (далі Закон № 1105), встановлено наступні види матеріального забезпечення та соціальних послуг, які надаються застрахованим особам за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності: допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною); допомога по вагітності та пологах; допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві); оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Відповідно до ст. 10 Закону України № 1105 Фонд соціального страхування України має право перевіряти достовірність відомостей, поданих роботодавцем для отримання коштів Фонду, та дотримання порядку використання роботодавцем виділених йому коштів Фонду, – тобто всі види отриманого за рахунок коштів Фонду матеріального забезпечення та соціальних послуг підлягають в подальшому всебічному контролю.

У випадках встановлення в ході перевірок порушення порядку використання страхових коштів роботодавці згідно ч. 6 ст. 15 Закону № 1105 відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми.

Упродовж 11 місяців спеціалістами дирекції проведено 86 перевірок страхувальників, з яких у 23 були виявлені порушення порядку використання страхових коштів. Сума неправомірно використаних страхових коштів склала 26,8 тис. грн., сума накладених штрафів 2,6 тис. грн.

В ході перевірок, встановлено перелік найбільш поширених порушень, які були допущені страхувальниками: отримання новорічних подарунків при відсутності підтверджуючих документів, а саме – відомостей на видачу – 24 випадки; невірне визначення кількості днів тимчасової непрацездатності, що підлягали оплаті згідно графіків роботи застрахованих осіб – 22 випадки; помилкове застосування середньоденного заробітку замість середньогодинного – 13; невірне визначення кількості днів в розрахунковому періоді при розрахунку середньоденного заробітку – 7; невірне визначення нарахованої в розрахунковому періоді суми заробітної плати для розрахунку середньоденного заробітку – 6 випадків; виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності після встановлення МСЕК інвалідності – 6 та інші.

Варто наголосити, що правомірне використання страхових коштів залежить не тільки від працівників бухгалтерії роботодавців, але й від роботи комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, яка в своїй діяльності повинна керуватися Положенням про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженим Постановою правління Фонду від 23.06.2008 року № 25. Оскільки комісія із соціального страхування приймає рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення та здійснює контроль за правильним нарахуванням та своєчасним направленням до робочих органів Фонду заяв-розрахунків про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення і його своєчасною виплатою, – то виконання перерахованих повноважень та безумовне дотримання норм чинного законодавства України із загальнообов’язкового державного соціального страхування буде сприяти виключенню фактів порушення порядку використання коштів Фонду в страхувальників та забезпечить якісний та своєчасний соціальний захист працюючих осіб у разі тимчасової втрати працездатності.

Валентина Баканова,

головний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду