back

Надання пільг з урахуванням сукупного доходу сім’ї

24 липня 2015

Законом України від 28 грудня 2014 року №76-VIII внесено зміни до низки законів України, якими передбачено, що з 1 липня 2015 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв’язку, оплату твердого палива та скрапленого газу надаватимуться окремим категоріям пільговиків за умови, що середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. Це величина на 2015 рік складає 1710 гривень.

Чинність цього закону поширюється на багатодітних сімей, пенсіонерів за віком та вислугою з числа працівників міліції, учасників війни, осіб, на яких поширюється чинність закону ( сім’ї загиблих військовослужбовців та померлих ветеранів війни), дітей війни, пенсіонерів з числа працівників культури, педагогічних, медичних та фармацевтичних працівників, осіб з особливими трудовими заслугами перед Батьківщиною, дружин померлих осіб з особливими трудовими заслугами перед Батьківщиною .

Згідно із Порядком надання пільг з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 04 червня 2015 року № 389, право пільговика на отримання пільг визначатиме управління соціального захисту населення на підставі отриманої від органів Пенсійного фонду інформації про суми пенсійних виплат і факт працевлаштування пільговиків та членів їх сімей.

Пільговики, до сукупного доходу сім’ї яких входять інші доходи, крім пенсії та соціальної допомоги, а саме: заробітна плата, грошове забезпечення, стипендія, доходи від підприємницької діяльності, подають до управління соціального захисту декларацію про доходи, а також довідки про доходи членів сім’ї за шість місяців, що передують місяцю звернення. Зараз це період з 01 січня по 30 червня 2015 року.

До членів сім’ї пільговика при наданні пільг належать особи, на яких згідно із законодавчими актами, поширюються пільги: дружина (чоловік); їх неповнолітні діти ( до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства 1 та 2 групи або інвалідами 1 групи; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням пільговика та проживає разом з ним.

В зв’язку з великою кількістю осіб, які мають право на отримання пільг, 26 червня уряд прийняв постанову № 446 щодо перехідного періоду запровадження норми отримання пільг з урахуванням доходів, тож управління соціального захисту до вересня матиме час, щоб визначитись з кожним пільговиком. За цей час пільговики, які працюють, зможуть надати свої довідки про доходи (не лише в липні, у них ще буде час протягом серпня-вересня).

Без врахування доходів надання пільг залишаються за такими категоріями: інваліди війни та прирівняні до них особи, учасники бойових дій, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії, ветерани військової служби та ветерани органів внутрішніх справ.

Ті пільговики, хто втратить право на отримання пільг з оплати житлово- комунальних послуг можуть звернутися до управління соціального захисту населення для оформлення житлових субсидій.

Телефони для отримання додаткової інформації з питань надання пільг 2-34-38 питань призначення субсидії 2-01-98