back

Здобутки Чернігівщини за 20 років незалежності України

31 серпня 2011

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Сьогодні промисловість Чернігівської області — це багатогалузевий комплекс, який об"єднує близько 250 великих та середніх підприємств та забезпечує роботою майже 50 тис. осіб або 20,1 % зайнятих у економіці області. За період незалежності в області з"явились і зміцніли ряд виробництв, аналогів яких не має в Україні. Насамперед, це ПАТ «Слов"янські шпалери — КФТП» — найбільше в Європі підприємство з виробництва високоякісних шпалер та найбільший український експортер цієї продукції. Серед новостворених підприємств, на яких освоєно нові технології та випускається високоякісна продукція, — ТОВ «Папернянський кар"єр скляних пісків» (одне з провідних підприємств України з видобутку та збагаченню кварцових пісків для виробництва скла), ЗАТ «Планета-інкс» (перше і єдине в Україні підприємство з виробництва високоякісних поліграфічних фарб), ТОВ «Новофіл» (єдиний в Україні виробник оплетеної еластомірної нитки), ТОВ «Пласт-Бокс Україна» (лідер з виробництва упаковки з пластмаси), ТОВ «Форнетті-Україна» (найбільший український виробник хлібобулочної продукції з дріжджового/листкового тіста), Науково-виробниче підприємство «Метекол» (розробник та серійний виробник медичної техніки та технічних засобів навчання). Станом на 01.04.2011 загальний обсяг прямих іноземних інвестицій склав 96,4 млн дол. США, а продукція підприємств області експортується до 76 країн. Завдяки залученню інвестицій нове дихання отримали підприємства харчової галузі. Зокрема, одним з лідерів у даній галузі є ПрАТ Тютюнова компанія «В.А.Т.-Прилуки» (перше спільне підприємство з іноземними інвестиціями у тютюновій галузі України, яке є одним із найбільш високотехнологічних виробництв та формує близько 20 % загальнодержавного випуску тютюнових виробів). Високі технології випуску продукції впроваджені у пивоварній промисловості, яка досягла світового рівня розвитку на ПАТ «САН Інбев Україна».

АГРОПРОМИСЛОВИЙ КОМПЛЕКС

Докорінних змін зазнала структура агропромислового виробництва Чернігівщини. Зокрема, суттєво збільшилися посівні площі зернових культур — до 65,4 % порівняно з 43 % у 1990 році. У 2008 році була одержана найвища за роки незалежності урожайність зернових культур — по 32,1 ц зерна з гектара (в середньому по Україні — 34,6 ц). Також збільшилися площі під зернофуражними культурами: виробництво кукурудзи порівняно з 2000 роком зросло у 8 разів, олійних культур — з 12,7 тис. т в 2000 році до 129,5 тис. т в 2010 році. Продуктивність корів у сільськогосподарських підприємствах області в 2010 році порівняно з 1990 роком збільшилася на 42 % і склала 3791 кг, що є найкращим показником за всю історію існування молочної галузі області. Крім цього, найкращих показників тваринництво області досягло і по середньодобових приростах худоби та свиней у сільськогосподарських підприємствах, які збільшилися по великій рогатій худобі з 426 гр. у 1990 році до 475 гр. у 2010 році, по свинях — з 248 гр. до 308 гр. відповідно.

ІНФРАСТРУКТУРА

Діє розгалужена система обслуговуючих підприємств — 86 підприємств житлово-комунального господарства, на яких працює близько 7,5 тис. працівників. За роки незалежності введено в експлуатацію 35 нових артезіанських свердловин, здійснено реконструкцію 30 каналізаційних насосних станцій. У дев"яти населених пунктах виконано комплексну модернізацію систем водопостачання, проведено заміну та побудовано більше 150 км водопровідних мереж, забезпечено централізоване водопостачання 100 % міст, майже 97 % селищ та 18 % сіл. Здійснено реконструкцію більше 100 котелень, замінено майже 70 км аварійних теплових мереж. Станом на сьогодні створено 195 об"єднань співвласників багатоквартирних будинків, які обслуговують 228 житлових будинків, загальною площею 445 тис. кв. м. У дорожньому будівництві проведено капітальний ремонт дороги Кіпті — Глухів — Бачівськ, автомобільного мосту через р. Десна на під"їзді до м. Чернігова, автодороги Чернігів — Городня — Сеньківка тощо. Крім того, відремонтовано автодорогу Чернігів — Мена — Сосниця — Грем"яч, міст через р. Десна на автодорозі Сосниця — Шаповалівка (біля с. Велике Устя Сосницького району), здійснювалось будівництво під"їздів до населених пунктів області, які не мають твердого покриття. Високими темпами розвивалося містобудування. Протягом 1992—1997 років щороку в Чернігівському, Козелецькому, Ніжинському, Прилуцькому та Н.-Сіверському районах надавалося по 200—300 будівельних паспортів на будівництво індивідуальних житлових будинків. Всього за період незалежності оновлено генеральні плани міст Прилук, Бахмача, Борзни, Ічні, Корюківки, Семенівки та Щорса, а також селищ міського типу Ріпок, Олишівки Чернігівського району та Ладана Прилуцького району. Розроблені та затверджені генеральні плани шести сільських поселень. Оновлено схеми планувань Коропського, Куликівського, Н.-Сіверського, Прилуцького та Талалаївського районів.

ПІДПРИЄМНИЦТВО І ТОРГІВЛЯ

В області створено 25 дозвільних центрів, вжито заходів щодо матеріально-технічного забезпечення їх роботи, видачі документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності. Станом на 01.04.2011 кількість малих підприємств становить 5715 одиниць, суб"єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб нараховується понад 46 тис. В загальній кількості створених робочих місць частка майже у 80 % належить сфері малого підприємництва, загалом у цій сфері в області зайнято більше 110 тис. осіб. Сума надходжень до місцевих бюджетів від діяльності суб"єктів малого бізнесу зросла до 45,1 млн. грн. (16,6 % усіх надходжень).

Позитивні тенденції в сфері внутрішньої торгівлі за останні роки забезпечувались стрімким розвитком роздрібної торгівлі та ресторанного бізнесу, які характеризуються наявністю домінуючої частки приватного капіталу, сталою позитивною динамікою обсягу роздрібного товарообороту та збільшенням чисельності приватних підприємців. У м. Чернігові створено мережу торгових («СеДаМ», «Будмайдан», «Вена», «Союз», «АТБ», «Велика Кишеня», «Фокстрот», «Сільпо», «ЕКО Маркет», «Поляна», «Wine Тіmе») та торговельно-розважальних центрів («Рояль», «МегаЦентр», «Світ взуття»), які за рівнем культури обслуговування покупців не поступаються вимогам європейських стандартів. Загалом торгова мережа області налічує понад 7 тис. об"єктів торгівлі, з них біля 20 % підприємств підпорядковані юридичним особам, близько 80,0 % — фізичним особам-підприємцям. Протягом останнього десятиліття проведено роботу з ліквідації стихійних ринків також у районах: створені торговельні комплекси у м. Носівці, торгові центри в смт Куликівці та м. Н-Сіверському. Вже розроблена проектно-кошторисна документація на впорядкування ринкових територій у м. Борзні, смт Талалаївці та смт Ріпках. МОЛОДІЖНА ПОЛІТИКА

У 2002 році вперше за роки незалежності України було затверджено програму «Молодь Чернігівщини», яка діяла до 2010 року. У 2011 році було затверджено обласну програму «Молодь Чернігівщини» на 2011—2015 роки. Програма окреслює пріоритетні напрямки діяльності державних структур та громадських організацій у сфері молодіжної політики, визначає орієнтири духовно-культурного та фізичного розвитку молоді, спрямована на формування морально-правової культури, допомогу у становленні молодої сім"ї і профілактику негативних явищ в молодіжному середовищі, забезпечує державну підтримку розвитку молодіжного підприємництва тощо. У 2003 році створена Координаційна рада з питань молодіжної політики при облдержадміністрації, яка є координуючим та консультативно-дорадчим органом. Її діяльність сприяє постійному вдосконаленню державної молодіжної політики в регіоні, забезпечує узгодженість дій органів виконавчої влади, підприємств, установ та громадських молодіжних організацій у вирішенні питань, пов"язаних з життям молоді. Того ж року було створено Молодіжний центр праці. Метою діяльності Центру є працевлаштування молоді, забезпечення її зайнятості у вільний від навчання час, допомога з питань перепідготовки та підвищення кваліфікації молоді. Також в області створено та працюють Центр соціально-психологічної допомоги, Центр матері і дитини «Батьки й дитина разом» та соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (м. Ніжин).

З 2005 року щорічно в області оздоровлюється не менше 50 % дітей шкільного віку, виконується завдання Уряду щодо 100 % оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 70 % дітей з багатодітних та малозабезпечених родин. Не зважаючи на те, що область постраждала від наслідків Чорнобильської катастрофи, збережено мережу дитячих закладів оздоровлення і відпочинку (4 санаторії та 26 дитячих закладів оздоровлення).

У 2007 році було затверджено обласну Програму «Підтримка сімей Чернігівської області на період до 2010 року», якою визначено основні напрямки діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо створення правових, соціальних і економічних умов для належного функціонування та розвитку сім"ї, утвердження національних сімейних цінностей. Відповідно до Програми, вперше за роки незалежності в обласному та місцевих бюджетах було передбачено кошти для покращення житлових умов сімей, де виховується 10 і більше неповнолітніх дітей, а також та соціально-побутових умов сімей, де виховується 5 і більше неповнолітніх дітей. Крім цього, робота щодо покращення становища багатодітних родин є складовою частиною обласної Програми «Реалізація Стратегії демографічного розвитку Чернігівської області на період до 2015 року», затвердженої 2007 року.

СПОРТ

Кількість видів спорту, що активно розвиваються в області, збільшилася до 71. Відповідно, кількість дитячо-юнацьких спортивних шкіл в області за роки незалежності України зросла на 14 і становить зараз 54 одиниці. Крім цього, відкрито обласний Центр інвалідного спорту «Інваспорт», спеціалізовану обласну ДЮСШ для інвалідів, обласний та два міських (в м. Чернігові та м. Ніжині) Центри фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», школу вищої спортивної майстерності (ШВСМ) та школу вищої спортивної майстерності з ігрових видів спорту, утворено обласний осередок Національного Олімпійського комітету України. Відновлено практично всі центральні стадіони в містах і районах області, побудовано 28 ігрових майданчиків з синтетичним покриттям європейського стандарту. Як наслідок, на Чернігівщині було підготовлено 21 заслуженого майстра спорту України, 95 майстрів спорту міжнародного класу та 389 майстрів спорту України. За визначні досягнення в спорті за часів незалежності України державними нагородами Президента України, орденами відзначено 24 провідні спортсмени, тренери і фахівці фізичної культури та спорту Чернігівщини, у т. ч. двоє відзначені тричі і п’ятеро — двічі.

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

За період незалежності України в області побудовані та введені в експлуатацію 49 об"єктів охорони здоров"я на 2055 ліжок та 4830 відвідувань за зміну: обласний онкологічний диспансер, обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення, обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни, міська лікарня № 2 Чернігівської міської ради, Ніжинський пологовий будинок, 16 лікувальних корпусів та поліклінічних відділень лікарень, 6 дільничних лікарень, 20 амбулаторій та ФАПів, а також центр гемодіалізу в м. Чернігові. Медичними закладами області отримали 557 санітарних автомобілів, з яких 385 було придбано для сільських закладів охорони здоров"я. Всі СЛА забезпечені санітарним автотранспортом.

Значно покращилась матеріально-технічна база лікувально-профілактичних закладів. Тільки за 2005—2011 роки ними отримано медичного обладнання та апаратури на загальну суму 120,3 млн. грн. Обласна лікарня, онкологічний диспансер та обласна дитяча лікарня обладнані сучасною діагностичною апаратурою (комп"ютерні томографи та цифровий рентгено-діагностичний комплекс), відеоендоскопічними діагностичними системами. Міська лікарня № 2 Чернігівської міської ради отримала сучасний ангіограф для розширення оперативних втручання на серці та судинах, обласна станція переливання крові отримала апарат для плазмофорезу. З метою раннього виявлення онкологічних хвороб та збереження здоров"я жінок Ніжинська центральна міська лікарня та обласний онкологічний диспансер отримали мамографи. В медичних закладах області встановлено 49 ультразвукових діагностичних систем. Для поліпшення якості медичного обслуговування інвалідів і ветеранів Великої Вітчизняної війни створено і успішно працює КЛПЗ «Обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни» на 100 ліжок, відкрито стаціонарне відділення для ветеранів війни на 21 ліжко в Ніжинській ЦМЛ і 189 палат з усіма зручностями.

Практично у всіх родопомічних закладах області запроваджені сучасні перинатальні технології, обладнано індивідуальні пологові зали, забезпечено все необхідне для проведення партнерських пологів, сумісного перебування матері і дитини, виключно грудного вигодовування новонароджених, запроваджено оперативні втручання у новонароджених з вродженими вадами органів травлення, дефектами черевної порожнини. Завдяки проведеній роботі рівень немовлячої смертності знизився з 12,1 на 1 тис. народжених живими у 1991 році до 8,0 у 2010 році. В області прийнята та виконується Програма «Репродуктивне здоров"я населення Чернігівської області на період 2008—2015 років», виконання якої дає змогу поліпшити репродуктивне здоров"я населення області та покращити демографічну ситуацію.

Активно впроваджується медичне обслуговування населення на принципах загальної практики сімейної медицини з реорганізацією закладів первинної ланки і створенням центрів первинної медико-санітарної допомоги. На даний час в області на засадах загальної практики-сімейної медицини функціонують 122 заклади, які обслуговують 49,3 % від всього населення області, в т. ч. 81,4 % сільського населення. Завдяки поліпшенню системи медичного обслуговування області на 17,8 % зменшилась смертність населення від злоякісних новоутворень, дорічна летальність зменшилась на 4,4 %, показник 5-річної виживаності онкохворих зріс на 7,9 %. Крім цього, протягом останніх років вдалося знизити рівень захворюваності на туберкульоз до 68,0 на 100 тис. населення (загалом по Україні — 68,4) та рівень смертності до 15,0 на 100 тис. населення (загалом по Україні — 16,7).

КУЛЬТУРА

Збережено мережу закладів культури і мистецтв, яка на високому рівні забезпечує духовні та культурні потреби населення області: 763 клубних закладів, 730 публічних бібліотек, 4 театри, обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм, 2 навчальні заклади культурної сфери (Чернігівське музичне училище ім. Л. Ревуцького та Ніжинське училище культури і мистецтв ім. М. Заньковецької), 37 початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (школи естетичного виховання), 29 музеїв, Менський зоопарк (єдиний в Україні у сільській місцевості). В обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм створено низку творчих колективів: академічний хор ім. Д. Бортнянського, духовий оркестр, академічний симфонічний оркестр «Філармонія», академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди», капела бандуристів ім. Остапа Вересая. Чернігівщина стала місцем проведення багатьох фестивалів, серед яких «Грудневі театральні вечори», «Слов"янські театральні зустрічі», «Лялькові рандеву в місті Чернігові», «Сіверські музичні вечори», а також обласного конкурсу молодих виконавців естрадної пісні та сучасного танцю «СіверТон».

Великих змін зазнала музейна галузь Чернігівщини. На території області створено Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» (м. Батурин Бахмацького району). Враховуючи визначну роль Батурина в історії України, його значення у формуванні історичної та національної свідомості та великий потенціал як об"єкта туристичної інфраструктури, починаючи з 2003 року на об"єктах заповідника проводились реставраційно-відновлювальні роботи. Протягом 2008—2009 років здійснено низку заходів з реставрації та музеєфікації об"єктів заповідника: відтворено комплекс Цитаделі Батуринської фортеці з фрагментами оборонних стін, в"їзною брамою та баштами, відбудовано дерев"яну церкву Воскресіння Господнього, Гетьманський будинок, Гетьманську скарбницю, споруджено Меморіальний комплекс пам"яті жертв Батуринської трагедії та встановлено скульптурну композицію «Молитва за Україну», здійснено реставрацію Будівлі Воскресенської школи. У 2009 році було офіційно відкрито відреставрований Палац гетьмана Розумовського, який вже понад 200 років є головною окрасою й символом Батурина.

У 2009 році з метою увічнення подвигу українського народу у Великій Вітчизняній війні створено «Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград» (Щорський район). На території комплексу відреставровано 3 та відбудовано 2 нові партизанські землянки, які підготовлені до музеєфікації, збудована партизанська піч, відтворено стару партизанську криницю та партизанські окопи. У вересні поточного року планується відкриття музею історії партизанського руху на Чернігівщині, який діятиме у складі комплексу. Крім цього, протягом останнього десятиліття було створено обласний Історико-меморіальний музей-заповідник П. Куліша «Ганнина Пустинь», споруджено Меморіальний комплекс «Пам"яті Героїв Крут» (Борзнянський район), створено Історико-археологічний музейний комплекс «Древній Любеч» (Ріпкинський район), розпочато створення районного Музею історії родини Розумовських (Козелецький район) та відкрито для відвідувачів Городнянський історико-краєзнавчий музей. Характерної рисою останнього часу стало створення приватних музеїв: «Музею сучасного мистецтва Чернігівської міської громадської організації «Пласт — Арт», музей Миколи Миклухо-Маклая у с. Калитянське Козелецького району, Музею М. Ге у с. Плиски Борзнянського району. Опрацьовується питання щодо створення приватного музею родини Березовських у с. Старий Білоус Чернігівського району. Враховуючи значення заповідників у справі збереження пам"яток архітектури, історії та культури, Державному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (1998 р.), Історико-культурному заповіднику «Качанівка» (2001 р.) та Історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» (2007 р.) надано статус національного.

ОСВІТА

За 20 років незалежності було розширено мережу дошкільних навчальних закладів. Зараз в області функціонує 369 дошкільних навчальних закладів, у яких своє право повноцінно розвиватися, готуватися до шкільного навчання реалізують 26,1 тис. дошкільнят — 99,9 % всіх дітей п"ятирічного віку охоплено різними формами дошкільної освіти. На даний час ведуться підготовчі роботи щодо відкриття дошкільних навчальних закладів у 15 районах.

Завершено формування мережі опорних шкіл, яких в області діє 115 та продовжується робота щодо вдосконалення їх подальшого ефективного функціонування в межах освітнього округу. Значно покращено і рівень їх комп"ютерного забезпечення — всі школи І—ІІІ ступенів забезпечено комп"ютерною технікою, рівень комп"ютерного забезпечення в області складає 13,8 учні на один комп"ютер. Успішно проведено роботу щодо підключення всіх закладів до мережі Інтернет. Для поліпшення підвозу учнів сільської місцевості до місць навчання за кошти обласного та районних бюджетів придбано 120 шкільних автобусів. Регулярним підвозом забезпечено 98,8 % учнів, які проживають за межею пішохідної доступності. Збережено та розширено мережу позашкільних навчальних закладів, забезпечено їх подальший розвиток, зміцнення та осучаснення матеріально-технічної бази. Свої вміння та навички в 68 закладах різного спрямування розвивають більше, ніж 40% школярів області.

За 20 років незалежності України у системі професійно-технічної освіти області підготовлено більше 100 тис. кваліфікованих робітничих кадрів — на Чернігівщині діє 21 професійно-технічний навчальний заклад. Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування визнано одним із найкращих не тільки в області, але й в Україні. Протягом останніх 10 років розпочато професійну підготовку з нових для нашого регіону професій: оператор поштового зв"язку, візажист, електромеханік з ліфтів, помічник машиніста електровозу, монтажник систем утеплення будівель, монтажник гіпсокортонних конструкцій, адміністратор, покоївка, флорист, касир (в банку), манікюрниця та інше. З 2005 по 2011 роки на базі провідних державних професійно-технічних навчальних закладів області створено сім навчально-практичних центрів галузевого спрямування із впровадження в навчальний процес інноваційних виробничих технологій. Дев"ять професійно-технічних начальних закладів області успішно розвивають міжнародні стосунки в галузі професійно-технічної освіти. РЕЛІГІЯ Великим завоюванням незалежної України стало забезпечення права кожного громадянина на свободу віросповідання. Завдяки цьому за останні 20 років у релігійному житті Чернігівщини сталися разючі позитивні зміни. Якщо на початку 90-х років в області діяли близько 250-ти релігійних громад, то на сьогодні їх вже майже 900. Також відновлені 10 православних монастирів, працюють 2 християнські місії, 2 духовні навчальні заклади та майже 150 недільних шкіл. Релігійним громадам повернено більше 70 культових споруд, збудовано майже 140 храмів та молитовних будинків. На високому рівні в області відзначено 1000-ліття Чернігівської єпархії Української православної церкви, 300-ліття канонізації Святителя Феодосія, 400-ліття Густинського Свято-Троїцького монастиря, 350-ліття Данівського Свято-Георгіївського монастиря, значна робота проведена по підготовці та відзначенню 2000-ліття Різдва Христового, 1020 річчя хрещення Київської Русі.