back

Українська Рада Миру (УРМ)

31 серпня 2011

Українська Рада Миру (УРМ) (в минулому Український республіканський комітет захисту миру) заснований у вересні 1951 року з ініціативи кращих представників української творчої та наукової інтелігенції - В.Комісаренка, О.Палладіна, Б.Патона, Л.Первомайського, Н.Рибака, М.Рильського, П.Тичини, М.Семененка, Н.Ужвій та інших знаних в Україні людей.

Першим Головою – з 1951 по 1962 рік був академік Микола Семененко, з 1962 по 1975 рік УРМ очолював академік Василь Комісаренко, член Всесвітньої Ради Миру. З 1975 по 1995 рік – до останні хвилин свого життя – Головою Ради Миру був письменник, академік Олесь Гончар, член Всесвітньої Ради Миру.

У 1997 році Українську Раду Миру очолив перший Президент України Леонід Кравчук, саме та людина, яка започаткувала державний без"ядерний рух. Це стало прикладом миротворчості, здорової громадської психології, яка спрямована на утвердження миру у світі та буде орієнтиром для інших держав.

Зримий слід у діяльності Української Ради Миру залишив перший заступник Олеся Гончара Борис Зрезерцев.

До складу Президії та Дорадчо-консультативної Ради Президії Української Ради Миру входили і входять відомі громадські, політичні діячі, працівники науки, культури, освіти, знані спеціалісти – авторитетні в Україні та за її межами. За роки свого існування Українська Рада Миру стала всесвітньо визнаною і неодноразово вшановувалася найвищими відзнаками Всесвітньої Ради Миру, ЮНЕСКО, ООН та інших авторитетних міжнародних організацій

Розглядаючи свою діяльність як невід"ємну частину світового миротворчого процесу, Українська Рада Миру декларує відкритість і постійну готовність, на основі народної дипломатії, бути партнером і учасником різних форм і структур міжнародного співробітництва по лінії ООН, ЮНЕСКО та інших неурядових організацій, національних миротворчих рухів і фондів.

Рада Миру є важливою ланкою у формуванні зовнішньополітичного миротворчого курсу держави, піднесення авторитету України на міжнародній арені.

Головна мета організації - об"єднання зусиль громадськості на утвердження миру та злагоди в Україні та за її межами, духовне згуртування нації, виховання молоді в дусі миру, патріотизму, формування безконфліктної миролюбної психології.

Українська Рада Миру на громадських засадах акумулює функції державних та недержавних структур і втілює їх через свої програми, визначені статутними документами та міжнародними угодами про співробітництво.

Статутні завдання Ради Миру націлені на забезпечення потреб громадянського суспільства України, якими опікується держава, зокрема: збереження миру та злагоди в Україні; сприяння утвердженню в Україні конституційних принципів і законів мирної цивілізованої, демократичної держави; збереження культурної спадщини України; надання допомоги соціально незахищеним верствам населення; виховання молоді в дусі миру та дружби; оздоровлення дітей та молоді України; піднесення авторитету України на міжнародній арені, інше.

Українська Рада Миру – виступила співзасновником фонду "Відродження", асоціації "Медицина - екологія" , міжнародного благодійного фонду "Мир дітям", асоціацій "Природа", української екологічної асоціації, "Зелений світ", "Інституту управління конфліктними ситуаціями" та інших громадських організацій.

Рада Миру має колективних членів.

Про відзначення 60-річчя Української Ради Миру

Постанова Верховної Ради України У вересні 2011 року виповнюється 60 років з дня заснування Української Ради Миру (при заснуванні — Український республіканський комітет захисту миру) — однієї з найстаріших всеукраїнських громадських організацій.

Своєю діяльністю Українська Рада Миру робить вагомий внесок у формування і проведення зовнішньополітичного курсу України, об"єднання зусиль громадськості, спрямованих на утвердження її авторитету як миролюбної, без"ядерної, позаблокової держави, духовне згуртування суспільства, виховання молоді в дусі патріотизму. За роки свого існування Українська Рада Миру стала відомою у світі миротворчою організацією. її діяльність неодноразово вшановувалася відзнаками Всесвітньої Ради Миру, ООН, ЮНЕСКО та інших авторитетних міжнародних організацій.

Верховна Рада України постановляє:

1. Підтримати пропозицію Української Ради Миру про відзначення у вересні 2011 року на державному рівні 60-річчя з дня заснування Української Ради Миру.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України: у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови затвердити план заходів щодо відзначення 60-річчя Української Ради Миру, а також вирішити в установленому порядку питання, пов"язані з організаційним, матеріально-технічним, фінансовим та іншим забезпеченням цих заходів; підготувати і подати на розгляд Верховної Ради України законопроект про включення Української Ради Миру до переліку всеукраїнських громадських організацій, яким держава надає матеріальну допомогу згідно із статтею 8 Закону України «Про об"єднання громадян»; разом із Київською міською державною адміністрацією розглянути та врегулювати питання щодо розміщення Української Ради Миру.

3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати цикли тематичних теле- і радіопередач щодо історії та видатних діячів Української Ради Миру, а також щодо заходів, які проводитимуться у зв"язку з відзначенням 60-річчя Української Ради Миру.

4. Запропонувати: Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 60-річчю Української Ради Миру; Українському державному підприємству поштового зв"язку «Укрпошта» видати серію поштових марок і конвертів, присвячених 60-річчю Української Ради Миру.

5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України у закордонних справах.

6. Ця Постанова набирає чинності з дня її опублікування.

Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.

м. Київ,

8 липня 2011 року. № 3689-VІ.