back

Розширене засідання робочої групи щодо формування спроможних територіальних громад району

09 червня 2015

08 червня відбулось розширене засідання робочої групи з питань формування спроможних територіальних громад Ніжинського району. Участь у засіданні взяли представники Ніжинської міської робочої групи, депутати обласної ради, Ніжинської районної та міської рад, сільські голови, керівники установ та організацій району, представники громадськості, ЗМІ.

В роботі також взяв участь Ярослав Жиденко - керівник Офісу реформ Чернігівської області.

Розпочинаючи засідання, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак повідомив про те, що раніше робочою групою розроблені та передані до обласної державної адміністрації пропозиції щодо формування на території району п’яти об’єднаних територіальних громад з потенційними центрами в смт. Лосинівка, с. Вертіївка, с.Крути, с.Талалаївка та с. Григоро-Іванівка.

В ході обговорення перспективного плану об’єднання громад в районі висловили свої думки та пропозиції голова районної ради Олег Бузун, міський голова Анатолій Лінник, депутати обласної ради Микола Донець, Володимир Другаков, Юрій Солодько, Валерій Якуба, керівники окремих територіальних громад, депутати районної ради.

Хвилювало присутніх багато питань, серед яких обов’язковість збереження існуючої мережі лікувальних закладів в об’єднаних територіальних громадах і доступності медичних послуг, закриття шкіл, кадрового забезпечення майбутніх громад, автобусне сполучення між селом та центром громади і інші.

Виступаючі наголошували на тому, що при об’єднанні громад потрібно дотримуватись принципу добровільності, обов’язково враховувати думки фахівців та громадськості і в той же час неухильно слідувати Методиці формування спроможних територіальних громад, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів.

Ярослав Жиденко, виступаючи перед загалом заявив, що на даному етапі йдеться про ухвалення І етапу перспективного плану об’єднання громад, який має стати ключовим документом для того, щоб громади могли побачити переваги об’єднання, усвідомити перспективи, оцінити фінансові можливості. Об’єднані громади отримають медичну та освітню державні субвенції, право розпоряджатися землями та інше. Реформа передбачає зменшення кількості громад шляхом їх укрупнення, а також передачі максимальної кількості повноважень на місця, наділення громад більшими ресурсами. Він також ознайомив присутніх із загальною ситуацією об’єднання громад в області.

Підводячи підсумки обговорення, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Батрак висловив сподівання, що обласна рада підтримає проект перспективного плану формування територій Ніжинського району, який був напрацьований робочою групою.

Сектор інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю РДА