back

Триває підготовка перспективного плану формування спроможних територіальних громад Чернігівщини

19 травня 2015

На Чернігівщині, як і в країні загалом, розпочато процес реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. На сьогодні проходить його перший етап — підготовка перспективного плану формування спроможних територіальних громад. Пропозиції з районів та міст області до нього активно обговорюються як у самих громадах, так і на засіданнях робочої групи, утвореної розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

18 травня на черговому засіданні робочої групи обговорили пропозиції до перспективного плану формування спроможних територіальних громад Чернігівської області. Участь у ньому взяли перший заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Сахневич, голова обласної ради Микола Звєрєв, відповідальні особи райдержадміністрацій, міських рад міст обласного значення, які координують дані питання.

Чернігівщина виявила бажання бути пілотною областю у впровадження реформи місцевого самоврядування. На сьогодні стоїть завдання дуже в стислі терміни доопрацювати пропозиції до перспективного плану формування територіальних громад. Після цього голова обласної державної адміністрації відповідно до нормативно-правових актів винесе цей документ на розгляд сесії обласної ради,— підкреслив голова обласної ради Микола Звєрєв. Без цих планів, за його словами, громади не отримають фінансування на розвиток з Державного фонду регіонального розвитку.

Під час засідання було заслухано інформацію представників районів щодо об’єднання територіальних громад. Озвучуючи пропозиції, вони наголошували на врахуванні специфіки області — маємо найбільшу територію та найменшу щільність населення. А Методика формування територіальних громад передбачає, в кінцевому результаті, забезпечення якісного рівня надання послуг для населення, зокрема, у сфері охорони здоров’я, освіти, культури соціального захисту та житлово-комунального господарства. Тому, було дано доручення деяким районам у дводенний термін доопрацювати пропозиції та надати їх до обласної ради на узагальнення.

Наступним кроком буде виготовлення картографічних матеріалів та опрацювання проекту перспективного плану формування спроможної територіальної громади депутатами обласного рівня. А вже наприкінці травня цей документ буде винесено на затвердження сесії обласної ради.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації