back

Зміна умов газових угод: шляхи вирішення проблеми

25 січня 2012

Зміна умов газових контрактів з Російською Федерацією, підписаних на початку 2009 року, протягом тривалого часу залишається одним з найважливіших пріоритетів, над яким працює керівництво держави. «Це питання має дуже велику вагу в житті нашої країни, в економіці нашої держави і, безумовно, в розвитку нашої держави. Рішення, яке було прийняте, для України є величезним тягарем. В умовах економічної кризи, яка зараз є в світі — і вона ніяк не може оминути Україну, — ця угода є додатковим негативним важелем впливу на життя нашої країни. Без перебільшення скажу — кожної людини», — зазначив Президент України Віктор Янукович під час засідання Ради національної безпеки і оборони 20 січня ц. р.

«На сьогоднішній день надмірні переплати за газ вилучають не лише кошти на розвиток нашої країни та соціальних програм. Вони залізли в кишені практично кожного громадянина нашої держави», — підкреслив Глава держави, нагадавши, що наразі без урахування «харківської знижки» Україна сплачує за газ найбільшу ціну в Європі, а, можливо й у світі.

Проблема газопостачання та ціни на природний газ гальмує соціально-економічний розвиток України. Зараз кожен українець відчуває на собі наслідки тих недалекоглядних угод, підписаних на догоду політичній кон’юнктурі.

Мовою сухих цифр можна стверджувати, що фактично цю «данину» сплачує сьогодні кожен громадянин України у вигляді додаткових 2100 гривень щороку (якщо суму переплачених коштів поділити на всіх жителів країни). Україна вже третій рік поспіль шукає вихід із ситуації, в яку її загнали газові угоди 2009 року. Однак досі різні пропоновані шляхи вирішення цього питання не дали остаточної відповіді на нього. Разом з тим, реалізація запланованих на засіданні заходів зі зміцнення енергетичної безпеки країни дозволить зменшити існуючі загрози національній економіці та добробуту людей.

Глава держави, члени Уряду, кожен посадовець докладатимуть максимум зусиль для адекватного вирішення даного питання.