back

Нове в законодавстві

19 лютого 2015

З 1 січня 2015 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28.12.2014 № 77-VIII (далі - Закон № 77), яким викладено у новій редакції Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.1999 № 1105-VIII, і який з 01.01.2015 має назву Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 1105).

Згідно зі ст. 20 Закону № 1105 за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

• допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

• допомога по вагітності та пологах;

• допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

• оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Враховуючи, що в розрахунку та наданні матеріального забезпечення змін в законодавстві не відбулося, зупинимося більш детально на соціальних послугах, а саме на відновлювальному лікуванні в реабілітаційних відділеннях санаторіїв.

Згідно п.4.12 Порядку №12, путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу видається безкоштовно лікувально-профілактичним закладом застрахованій особі, дитині або двом дітям у супроводі одного із застрахованих батьків або застрахованої особи, яка їх замінює (опікунові, піклувальнику), згідно з висновком відбіркової комісії лікувального закладу щодо направлення хворих до реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів, у якому вона перебуває на лікуванні, за наявності довідки страхувальника. Довідка заповнюється за основним місцем роботи та дійсна протягом 1 місяця.

Путівки видаються тільки у випадках захворювань або травм, не пов’язаних з нещасним випадком на виробництві.

Протягом календарного року застрахованій особі може бути виділена лише одна путівка до реабілітаційного відділення санаторно - курортного закладу.

Передача виданої реабілітаційної путівки іншій сторонній особі, поділ її на декількох осіб, зменшення терміну лікування – забороняється. Застраховані особи дістаються у санаторій самостійно. Термін реабілітаційного лікування – 24 дні.

Важливою відмінністю реабілітаційної путівки є те, що вона видається для лікування застрахованої особи безкоштовно, а направлення на доліковування в санаторій проводиться безпосередньо із стаціонару з видачею листка непрацездатності (ЛН).

Остаточне рішення про виділення реабілітаційної путівки оформлюється протоколом відбіркової комісії медичного закладу, де безпосередньо знаходиться на стаціонарному лікуванні застрахована особа, до якого додаються такі документи:

- виписка з медичної карти стаціонарного хворого із зазначенням характеру та перебігу захворювання чи травми, термінів тимчасової непрацездатності по даному захворюванню, а також рекомендаціями щодо подальшого доліковування у відділенні реабілітації санаторно-курортного закладу;

- довідка страхувальника, підписана керівником і головним бухгалтером та скріплена печаткою підприємства (установи, організації), а також завірена робочим органом обласного відділення Фонду з інформацією про те, що дана застрахована особа протягом календарного року не отримувала путівок на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду.

По закінченню санаторного етапу реабілітації застрахована особа зобов’язана повернути до лікувально-профілактичного закладу заповнений зворотний талон до путівки з відміткою терміну лікування у реабілітаційному відділенні санаторію, завірений круглою печаткою оздоровниці.

Важливим моментом також є правильне оформлення ЛН: при направленні хворого зі стаціонару на доліковування у реабілітаційне відділення санаторію у графі ЛН "Стати до роботи" здійснюється запис "доліковування в санаторно-курортному закладі" і вказується дата початку путівки. У графі "Видано новий листок непрацездатності (продовження) №" зазначається номер нового ЛН, який також заповнюється в стаціонарі закладу охорони здоров'я на період доліковування. У графі "Причина непрацездатності:" нового ЛН підкреслюється "захворювання загальне - 1"; у графі "Режим" указується "санаторний", у графі "Звільнення від роботи" у першому стовпчику "З якого числа" вказується дата початку путівки. В правому верхньому кутку ЛН ставиться печатка закладу охорони здоров'я "Для листків непрацездатності".

Подальше оформлення ЛН здійснюється в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу. У графі "Перебував у стаціонарі" зазначаються дати госпіталізації та виписки з реабілітаційного відділення; у графі "Звільнення від роботи" у другому стовпчику "До якого числа включно" вказується дата виписки; у графі "Стати до роботи" літерами пишуть число і місяць, коли стати до роботи, зазначаються посада, прізвище лікаря та завідувача реабілітаційного відділення, їх підписи, що засвідчуються круглою печаткою санаторно-курортного закладу. У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється "продовжує хворіти".

Застрахованим особам, які потребують тривалого стаціонарного лікування, радимо звертатись до лікуючих лікарів та завідувачів профільних відділень щодо медичних показань та протипоказань, наявності реабілітаційних путівок та термінів направлення до оздоровниць.

Світлана Гринь,

провідний спеціаліст Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду