back

Про індекси споживчих цін на товари та послуги

11 лютого 2015

За розрахунками Держстату України показник рівня інфляції в січні 2015р. в області становив 103,6%, в Україні – 103,1%.

Серед регіонів найвищий показник інфляції (103,8%) зафіксовано в Запорізькій, найнижчий (102,3%) – у Закарпатській області.

На загальну цінову ситуацію в області вплинуло значне підвищення цін на продукти харчування.

Найбільше (на 25,9%) подорожчали овочі, зокрема капуста та огірки – в 1,5 раза, помідори – на 41,3%, цибуля, буряк та морква – на 15,9–16,5%, картопля – на 6,3%. Рис став дорожчим на 19,4%, фрукти – на 17,3%. На 5,1–8,9% зросли в ціні макаронні вироби, продукти переробки зернових, шоколад, риба та продукти з риби; на 2,0–3,5% – хліб, кондитерські вироби з борошна та цукру, олія, маргарин та яловичина; на 0,5–1,7% – масло, м’ясо птиці, сири та молоко.

Тютюнові вироби стали дорожчими на 6,2%, алкогольні напої – на 2,2%.

На 6,2–10,8% зросли ціни на аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації, канцелярські товари, побутову техніку, домашній текстиль, ювелірні вироби з золота та мобільні телефони; на 2,9–3,4% – на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання, амбулаторні послуги.

Головне управління статистики у Чернігівській області