back

Про нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникові в разі встановлення на підприємстві неповного робочого дня (робочого тижня)

18 грудня 2014

Питання: Як нараховується допомога по тимчасовій непрацездатності працівникові в разі встановлення на підприємстві неповного робочого дня (робочого тижня)?

Відповідь: Відповідно п.10 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266 із змінами та доповненнями, у разі коли на підприємстві встановлено неповний робочий день (робочий тиждень), середня заробітна плата обчислюється виходячи з частини місячної тарифної ставки (посадового окладу), встановленої працівникові на момент настання страхового випадку, що відповідає його графіку роботи. Відповідно до ч.1 ст.35 Закону України " Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" №2240-ІІІ від 18.01.2001 р., із змінами та доповненнями, допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з шостого дня непрацездатності, надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за період хвороби. Тобто допомога по тимчасовій непрацездатності має виплачуватись застрахованій особі за робочі дні (години), пропущені через непрацездатність, згідно її графіка роботи.

Питання: Як нараховується допомога по тимчасовій непрацездатності працівникові в разі знаходження його у відпустці без збереження заробітної плати?

Відповідь: Відповідно до ч.1 ст.35 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" № 2240-ІІІ від 18.01.2001 р., із змінами та доповненнями, допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з шостого дня непрацездатності, надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за період хвороби. Тобто допомога по тимчасовій непрацездатності має виплачуватись застрахованій особі за робочі дні, пропущені через непрацездатність, згідно з графіком роботи підприємства. Тому, оскільки працівник знаходиться у відпустці без збереження заробітної плати, то він не втрачає заробітну плату і допомога по тимчасовій непрацездатності йому не нараховується.

Науменко Л.В.,

провідний спеціаліст, Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції