back

3 грудня - Міжнародний день інвалідів

13 листопада 2014

Інваліди – це не просто категорія людей. Це окремі життя. Окремі трагедії. Окремі людські надії на те, що все буде добре.

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів. Мета даного заходу – привернення уваги до проблем тих, хто став інвалідом від народження, в дитинстві чи під час дорослого життя. Нині державна політика ґрунтується на соціальному захисті громадян з особливими потребами. В основі принципу соціального захисту інвалідів лежить не соціальне забезпечення, як пасивна функція соціального захисту, а захищеність інвалідів через створення для них у суспільстві відповідних умов та рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей, творчого потенціалу.

На сьогодні в Україні за рахунок коштів державного бюджету здійснюється реалізація низки програм соціального захисту інвалідів. Серед них такі, як забезпечення протезно–ортопедичними виробами, технічними засобами пересування та реабілітації, спеціальним автотранспортом, санаторно–курортне оздоровлення, виплата грошових компенсацій на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, безкоштовне та пільгове встановлення інвалідам 1 та 2 групи телефонів, надання матеріальної допомоги, соціальна, трудова та професійна реабілітація інвалідів.

Створення належних умов життя дасть змогу людям з особливими потребами повніше реалізувати особистий потенціал, брати посильну участь у державному будівництві, інтегруватися в суспільство. Міжнародний день інвалідів – день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

У Ніжинському районі проживає 2257 інвалідів, із них:

Інвалідів війни – 199;

Інвалідів загального захворювання – 1714;

Інвалідів з дитинства – 257;

Дітей-інвалідів – 87.

З початку року була проведена робота щодо надання одноразової матеріальної допомоги 9 інвалідам на загальну суму 4270,00 грн. відповідно постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2011 р.№ 158. Середній розмір допомоги становить 474,5 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321, 36 інвалідів отримали направлення для забезпечення протезно-ортопедичними виробами через державні протезні підприємства. На заводи-виробники надіслано 124 направлення для виготовлення 143 технічних засобів реабілітації. Через сервісний центр Чернігівського протезо-ортопедичного цеху 37 інвалідів отримали 38 технічних засобів реабілітації, переважно крісла колісні.

З початку року на облік для отримання путівки поставлено 13 ветеранів війни та інвалідів. За путівками, наданими Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, оздоровлено 12 чоловік ( 4 ветерани війни та 8 інвалідів загального захворювання та з дитинства).

Грошову компенсацію вартості санаторно-курортного лікування отримали 25 інвалідів війни, які не оздоровлювались протягом 2012-2013 років та 1 інвалід загального захворювання.

30 інвалідів району мають у своєму користуванні спецавтотранспорт та отримують компенсацію на бензин. 160 осіб з обмеженими фізичними можливостями користуються візками, в т.ч. 18 - з електричним приводом.

Серед населення району проводиться роз'яснювальна робота з метою залучення молодих інвалідів до навчання в закладах системи соціального захисту та Всеукраїнського Центру професійної реабілітації інвалідів.

188 інвалідів є під опікою соціальних робітників, які постійно дбають про забезпечення прожиття цих громадян. Хотілось би зазначити, що ми повинні замислитися над вирішенням проблем людей з вадами здоров’я, допомагати їм реалізувати себе у суспільстві, створити належні умови їхнього життя і ніколи не забувати, що поруч з нами живуть люди, яким потрібне піклування та увага не тільки 3 грудня, а протягом цілого року.

Відзначення Міжнародного дня інвалідів – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов'язок перед інвалідами, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. На щастя, поряд з ними є ті, хто хоче допомогти. І хто допомагає.