back

Підстава для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах

11 листопада 2014

Відповідно до ч. 1 ст. 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України «Про затвердження зразка, технічного опису листка непрацездатності та Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності» від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі Наказ № 532) був затверджений бланк листка непрацездатності та порядок його заповнення.

Листом Міністерства охорони здоров’я України від 04.05.2011 № 3.07-19/126 було рекомендовано не використовувати бланки листків непрацездатності старого зразка та наголошено, що чинним є листок непрацездатності, затверджений Наказом № 532. У разі використання лікувально-профілактичними закладами бланків листків непрацездатності старого зразка, це призведе до порушення ряду нормативно-правових документів.

Враховуючи вищевикладене, листки непрацездатності, які не відповідають Наказу № 532 не можуть бути підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності та підлягають заміні на листки непрацездатності нового зразка.

Страхувальникам та застрахованим особам слід пам’ятати, що дотримання норм чинного законодавства України є обов’язковим для всіх суб’єктів загальнообов’язкового державного соціального у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Валентина Баканова,

головний спеціаліст

Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду