back

Споживання продуктів харчування в І кварталі 2014 року

04 листопада 2014

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у I кварталі 2014р. середньостатистична сім’я Чернігівської області щомісяця спрямовувала на продукти харчування 1872,4 грн. (включаючи вартість продуктів, отриманих із особистого підсобного господарства). Це найбільш вагома стаття (51,9%) сукупних витрат домогосподарств області. Українці в середньому витрачали на харчування 52,5%.

Найбільше грошей витрачалося на м’ясо та м’ясопродукти – 373,7 грн., овочі, включаючи картоплю – 325,7 грн., хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 250,8 грн. Значними були також витрати на молоко, сир та яйця – 224 грн., олію та жири (сало, масло тощо) – 172,7 грн.

Добова вартість харчування одного жителя області в середньому становила 32,3 грн.

Пересічний чернігівець у середньому за місяць споживав більше, ніж у середньому в Україні, картоплі (9,1 кг), овочів і баштанних (7,7 кг) та хліба і хлібних продуктів (10 кг). Також однією особою спожито 18,7 кг молока, молокопродуктів та масла (у перерахунку на молоко), 17 яєць, 5,5 кг м’яса, м’ясопродуктів та сала (у перерахунку на м’ясо), 4,5 кг фруктів, ягід, горіхів, винограду, 3,3 кг цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби) та меду, 2 кг риби й рибопродуктів, 1,8 кг олії та інших рослинних жирів. Порівняно з І кварталом 2013р. зменшилося споживання всіх продуктів харчування, незмінним лишилося тільки споживання м’яса та м’ясопродуктів.

Головне управління статистики у Чернігівській області