back

Більша частина громадян,яким призначено субсидію - пенсіонери

11 лютого 2011

Питання: Кабінет міністрів України 14 липня 2010 року прийняв постанову “Про посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг”. Прийняте рішення спрямоване на забезпечення належного соціального захисту родин, для яких вартість комунальних послуг складає більше 15 відсотків від сімейного бюджету.

Відповідь: Програма “Житлові субсидії” запрацювала в Україні ще у 1995 році. Але, щоб її отримати, у минулі роки люди збирали численні довідки, стояли в принизливих чергах, тощо. Саме тому, система надання субсидій нерідко піддавалася критиці за свою забюрократизованість і громіздськість. Та й люди відверто говорили, що легше сплатити квартплату повністю, аніж зібрати докупи всі необхідні документи.

Для того, щоб не повторювати негативний досвід, цього року Мінпраці розпочало роботу по субсидіях за новою схемою, а саме – відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2010 року №621 “Про посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг”:

По-перше, знижено поріг витрат на оплату комунальних послуг. Відтепер він не перевищуватиме 15% від родинного доходу для працюючих громадян та 10% для сімей, які складаються із пенсіонерів, інвалідів і дітей до 18 років. Таким чином, на допомогу держави можуть розраховувати більш широкі верстви населення.

По-друге, спрощено процедуру надання необхідних документів. З 1 серпня поточного року громадяни звільнені від необхідності збирати від організацій, які надають комунальні послуги, довідки, що необхідні для призначення субсидій (зокрема, про склад сім"ї , наявність та вартість комунальних послуг).

Питання: Скільки сімей у районі звернулося за цей час за субсидіями? Який соціальний стан цих людей: це пенсіонери, безробітні чи багатодітні малозабезпечені?

Відповідь: З 1 серпня 2010 року до відділу адресних соціальних допомог звернулось 1517 чол., призначено субсидій 1315 чол., що становить 87 відсотків, решті 202 чол. відмовлено у призначенні субсидіїї, так як доходи цих громадян перевищують 15% або 10% обов"язкової сплати за житлово-комунальні послуги.

Більша частина громадян, яким призначено субсидії це пенсіонери, які мають невеликій дохід.

Питання: Чи справді покращилися умови для отримання субсидій? Розкажіть про них докладніше.

Відповідь: За рахунок коштів Світового банку в приміщеннях відділу адресних соціальних виплат зроблено ремонт, діє 2 сектори : прийому та опрацювання заяв.

За рахунок коштів районного бюджету було установлено додатковий телефон “гарячої лінії” 223-44, який діє в секторі прийому. По цьому телефону діє попередній запис громадян на прийом для призначення різних видів адресних соціальних допомог.

Спеціалісти відділу адресних соціальних виплат прийом громадян проводять без обідньої перерви (працюють по змінному графіку).

З 01.10.2010 до 24.12.2010 року у відділі адресних соціальних виплат райуправління праці та соціального захисту населення працювало 2 чол. на громадських роботах від центру зайнятості, які допомагали спеціалістам відділу в проведенні інформаційно-роз"яснювальної роботи щодо порядку призначення субсидій та технічного опрацювання справ.

Питання: Чи стала система субсидій всеохоплюючою, як було задекларовано в постанові ?

Відповідь: Необхідною умовою призначення субсидії для громадян є зайнятість усіх зареєстрованих у житловому приміщенні осіб , тобто зареєстровані працездатні громадяни повинні працювати або навчатись , чи перебувати в центрі зайнятості на обліку, як такі , що шукають роботу .

Також право на субсидію мають громадяни :
-які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;
-які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеному у медичному висновку лікувально-консультативної комісії, але не більше, як до досягнення ними 6-річного віку;
-які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;
-які доглядають за інвалідами 1 групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку,
-які надають соціальні послуги інвалідам , особам які досягли 80-річного віку.

Громадяни, які мають пальги 100 або 75 відсотків на оплату житлово-комунальних платежів, субсидію не отримують.

Як розраховується житловас убсидія на природний газ ?

Приклад

У житловому приміщенні площею 90 кв.метрів проживає сім"я, яка складається з 2-х чоловік. Розмір плати за житлово-комунальні послуги щомісячно становить 600грн. Звернення за субсидією в грудні 2010 року.

В розрахунок субсидії враховується розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм користування (володіння) площею житла 52,5 кв.м.(на кожного зареєстрованого 21 кв.м.,тобто 42 кв.м. на двох чоловік та додатково 10,5 кв.м. на сім"ю). Розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання 445грн

Для обрахунку субсидії беруться доходи за попередні 6 місяців перед місяцем звернення (червень- листопад).
-чоловік - доходи за 6 місяців = 5400грн.;
-дружина – доходи за 6 місяців = 1800грн.

Спочатку визначається сукупний дохід сім"ї за попередні 6 місяців, який становить – 7200грн. Середньомісячний дохід сім"ї – 1200грн.(7200:6). Визначається обов"язкова плата - 15 % від середньомісячного сукупного доходу сім"ї 180грн.(1200грн.х15%). Тобто сім"я повинна сплачувати за житлово-комунальні послуги не більше 180грн., в межах норм споживання . Розмір субсидії на житлово-комунальні послуги становитиме 265грн. (445грн.- 180грн).

Отже, в даному випадку розмір субсидії становить 265грн. щомісячно,обов"язкову плату, яку повинна сплачувати сім"я 180грн. та додатково за надлишок площі сім"я повинна сплачувати самостійно.

Питання: Які зміни в порядку оформлення субсидій Ви хотіли б зробити, як працівник соціальної сфери?

Відповідь: Щодо змін в порядку оформлення субсидій – щоб в розрахунок сукупного доходу враховувались фактичні виплати громадянам, а не нараховані.

А найкраще - щоб громадяни нашої країни отримували гідну пенсію та заробітну плату, щоб не було потреби в оформленні субсидій.

С.Ярмак-нач.відділу адресних

соціальних виплат райУПСЗН