back

Розширена нарада райдержадміністрації

01 вересня 2010

Ряд актуальних питань життєдіяльності району розглянуто 31 серпня на розширеній нараді райдержадміністрації, яку провів голова райдержадміністрації Володимир Другаков. У роботі наради взяли участь селищний та сільські голови, начальники управлінь, відділів райдержадміністрації, керівники с/г підприємств, представники засобів масової інформації.

Про підсумки збирання сільськогосподарськими підприємствами району ранніх зернових та виконання завдань по посіву озимих під урожай 2011 року доповіла М.Носенко, заступник начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації.

Перед сільськогосподарськими товаровиробниками протягом липня та серпня місяця було поставлене відповідальне завдання – зібрати в оптимальні строки 18,1 тис. га ранніх зернових.

З цією метою було залучено 95 комбайнів, що є у власності сільськогосподарських підприємств. На 10 комбайнів з інших районів були заключені додаткові угоди щодо надання послуг на збирання зернових. Крім того, на допомогу були залучені комбайни фізичних осіб в кількості 25 шт.

Дана наявність техніки, злагоджена робота керівників та безпосередньо механізаторів стали першими важелями у проведенні збиральної компанії.У збирання ранніх зернових район включився до 7 липня 2010 року. Перші загінки були проведені в СПОП «Ксена» с. Галиця.

Але поряд із зерновими господарства району успішно проводили збирання озимого ріпаку на площі 2162 га. Перші площі ріпаку зібрані СФГ «Липіврізьке» 28 червня на площі 117 га. До речі, найбільші площі даної культури були в СТОВ АПК «Злагода» - 1460 га, середня урожайність склала 32,6 ц/га, по району – 27,9 ц/га, валовий збір 6043 тонн.

У зв’язку з підвищенням повітряного режиму, відсутністю опадів початок збиральних робіт розпочався фактично на 2 тижні раніше до середньорічних строків. Зупинимось на збиранні стратегічних культур.

Озима пшениця була висіяна на площі 8,9 тис.га. На сьогодні дані площі зібрані. Найвища врожайність даної культури в ТОВ АПК «Злагода» та ТОВ «Магнат» - 48,0; 47,7 ц/га; 31 ц/га в ТОВ «Ніжин-Агро». Більше 25 ц/га зібрали ТОВ «Агро-Кім», СПОП «Ксена», ТОВ «Серес».По району врожайність озимої пшениці склала 27,0 ц/га.

Озиме жито зібрано на площі майже 1,5 тис.га Середня врожайність 12,8 ц/га.

Ячмінь посіяно на площі 5,3 тис.га, зібрано на 4,9 тис.га. Несприятливі погодні умови внесли свої корективи як на урожайність даної культури, так і на збиральні площі. Град, шквали привели до вимолоту зерна ячменю в СТОВ «Рід». Середня врожайність по району склала 19,5 ц/га.

Прогнозований валовий збір зерна, включаючи і пізні культури, складає за попередніми розрахунками 78,5 тис.тонн.

Згідно норм за березень-липень опадів повинно бути 281 мм в поліссі і 291 мм в лісостепу. Фактично випало 158 і 147 мм. У квітні дефіцит опадів склав 36,4 мм при нормі 48 мм, травень був більш благоприємним, проте червень і липень з дефіцитом опадів у 47,9 і 34,6 мм.

В той же час температура повітря за березень-липень більша від норми від 1,6 до 5,6 градусів. Безперешкодно проходить ріст і розвиток зернових сільськогосподарських культур при температурному режимі травня 15,1 максимальна температура була 27,5, червня 18,1 – зафіксовано 34,4 С.

Голова райдержадміністрації зауважив, що попри всі негаразди природи, на сьогодні перед керівниками сільськогосподарських підприємств постає лише одне завдання – успішно закласти основу під майбутній урожай 2011 року. На часі посівна, доведеться не мало зусиль докласти, аби аграрії району засіяли озимими зерновими земельний клин в 11,9 тис.га. Поставлене завдання для аграріїв можливе. Ми не повинні забувати прописну істину – посів повинен бути проведений протравленим насінням в підготовлений грунт, в оптимальні строки і обов"язково з добривами.

О.Шевчун, начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації виступив з другого питання - Про стан підготовки одиноких престарілих громадян до осінньо-зимового періоду 2010-2011 років.

З метою своєчасної підготовки та забезпечення належного рівня функціонування закладів соціального захисту населення в осінньо-зимовий період 2010-2011р. в управлінні праці та соціального захисту населення розроблений і затверджений план заходів та підготовлений наказ.

На території Ніжинського району проживає 2541 одиноких непрацездатних громадян. У 64 населених пунктах району 82 соціальні робітники обслуговують 1056 одиноких непрацездатних громадян. В селі Бобрик 12 одиноких непрацездатних громадян опікуються сестрою милосердя районного відділення товариства Червоного Хреста.

Згідно з діючими договорами соціальні робітники не менше двох разів на тиждень відвідують одиноких і надають їм 43 види послуг, зокрема: забезпечення продуктами харчування та промисловими товарами, медикаментами, оформлення субсидій, завезення палива, побілка житла, організація оранки присадибної ділянки, збирання врожаю з присадибних ділянок та інші.

494 одиноких непрацездатних громадян, які перебувають на обліку у територіальному центрі, потребують завезення палива. Станом на 25.08.2010 р., паливо завезено 490 підопічним, що становить 99 %. Соціальними робітниками оформлено субсидій готівкою на відшкодування витрат для придбання твердого палива та скрапленого газу 42 одиноким на суму 14,9 тис. грн. Пільги готівкою на відшкодування витрат для придбання твердого палива та скрапленого газу 587 самотнім престарілим громадянам надано на суму 196,8 тис. грн. Соціальними робітниками згідно договорів 778 одиноким непрацездатним громадянам була надана допомога у збиранні врожаю з присадибних ділянок.

8 безробітних із центру зайнятості надали допомогу 253 престарілим у пилянні та рубанні дров, ремонті парканів та житлових приміщень, обробітку присадибних ділянок у селах Галиця, Заньки, Кукшин та Зруб. На даний час таку допомогу надають у названих населених пунктах ще 9 безробітних.

598 одиноких мають документи на земельний пай, з них 524 заключили угоди з сільськогосподарськими підприємствами і на даний час 232 одиноких отримали доходи зерном 96 тонн на 91,2 тис.грн.. На виробничих нарадах з соціальними робітниками 14.04.2010 та 11.08.2010 р. проведено навчання інструктором СДПЧ–15 з правил пожежної безпеки. Щорічно проводиться обстеження матеріально-побутових умов проживання ветеранів Великої Вітчизняної війни, одиноких непрацездатних громадян та інвалідів з допомогою ветеранських рад та працівників відділення соціальної допомоги вдома, відповідно цьому надається можлива допомога.

До Дня Перемоги підприємства та організації району надали 176 ветеранам війни грошову допомогу на 15680 грн. та натуральну допомогу 272 громадянам на 16040 грн.

Не тільки управління праці та соціального захисту населення турбується про одиноких, які перебувають на обліку у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг), але деякі сільські громади надають посильну допомогу у підготовці до зими одиноким непрацездатним громадянам, які не перебувають на обліку в управлінні. Лосинівська селищна рада 10 одиноким громадянам завезла безкоштовно дрова. В с.Велика Дорога ТОВ “Магнат” (Полуда М.М.) надав 2 одиноким громадянам по прицепу пиляних дров.

Всі сільські та селищна ради допомогли самотнім громадянам в оформленні документів на отримання готівки на відшкодування витрат для придбання твердого палива та скрапленого газу.

В районі щорічно проводиться благодійна акція “Милосердя”, яка спрямована на адресну підтримку найбільш соціально-незахищених категорій населення та дає змогу допомогати інвалідам, одиноким престарілим та безпомічним людям, які самостійно невзмозі відремонтувати власне житло, вчасно і сповна підготуватися до опалювального сезону, забезпечити себе продуктами харчування та медикаментами, обробити присадибні ділянки. З цією метою управлінням праці та соціального захисту населення підготовлені листи-звернення до сільських та селищного голів, керівників організацій та підприємств.

З коштів акції “Милосердя” надана грошова допомога 15 малозабезпеченим громадянам на суму 2617 грн. Ніжинське міське відділення товариства “Червоного Хреста” надало 116 малозабезпеченим громадянам гуманітарний одяг на суму 1348 грн.

В стаціонарному відділенні для постійного та тимчасового проживання одиноких непрацездатних громадян, яке розраховане на 25 ліжко-місць, проживає 24 одиноких пенсіонерів та інвалідів.

Для покращення умов проживання одиноких непрацездатних громадян було закуплено: постільну білизну, одяг, взуття. Приміщення облаштоване пандусом. Для забезпечення водопостачання у стаціонарному відділенні побудована свердловина.

Укладені угоди з 2-ма базами на постачання продуктів харчування. Силами обслуговуючого персоналу посаджено грядки. Планується заготовити 3 тонни картоплі та 3 тонни овочів. На даний час законсервовано 10 літрів зелені та засолено 600 кг огірків. Спонсорську допомогу хлібобулочними виробами надав Ніжинський хлібокомбінат на суму 1900 грн. Населення району надало одиноким престарілим стаціонарного відділення продукти харчування на суму 3029 грн.

7 одиноких, які не взмозі себе обійти, влаштовані до Чернігівського та Козелецького гераітричних будинків-інтернатів.

Відповідно розпорядження облдержадміністрації від 26.02.2010 року № 32 “Про затвердження норм забезпечення населення твердим паливом та скрапленим газом для надання пільг та житлових субсидій” з 03.03.2010 року розпочато прийом заяв для призначення компенсації на тверде паливо та скраплений газ. Вартість однієї тонни твердого палива затверджено 585 грн., за один балон скрапленого газу для побутових потреб – 93 грн.

За даними сільських та селищної рад потреба на придбання твердого палива на 2010 рік становить 2057 домогосподарств, скрапленого газу для побутових потреб – 1519 домогосподарств. Для забезпечення ефективності в оформленні компенсації на тверде паливо, спеціалісти відділу персоніфікованого обліку приймали заяви на місцях від пільговиків в селі Вертіївка. Станом на 16.08.2010 року прийнято 2057 заяв для призначення пільги готівкою на придбання твердого палива, що становить 100 %, та 1519 заяв на придбання скрапленого газу, що становить 100 %. Нараховано готівку на придбання твердого палива та скрапленого газу на 750,3 тис. грн., профінансовано – 667,0 тис. грн..

За 7 місяців поточного року призначено готівку 86 сім"ям на 17,3 тис. грн. Середня сума призначеної готівки в поточному році становить 201 грн., що в порівнянні з минулим роком на 37 грн. менше. Заборгованість по виплаті готівки складає 11,1 тис. грн.

Станом на 01.08.2010 року призначено житлову субсидію 119 сім"ям на суму 29,3 тис. грн., заборгованість становить 0,9 тис. грн.

З введенням в дію постанови Кабінету Міністрів України № 621 від 14 липня 2010 року “Про посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг”, умови отримання субсидій значно спростилися і кількість сімей, які одержуватимуть її, значно зросте. Спеціалісти управління праці та соціального захисту населення роблять все необхідне для того, щоб всі, хто, відповідно до закону, має право на субсидію, скористалися нею і ніхто не залишився поза увагою.

Питання стану виконання Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 7 лютого 2008 року №109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування» розглянуто протокольно.

Проекти розпоряджень прийнято за основу і з урахуванням пропозицій, які надійшли під час обговорення вирішено видати розпорядження та довести їх до відома виконавців.