back

Споживання продуктів харчування в ІV кварталі 2013 року

01 липня 2014

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств у IV кварталі 2013р. українці в середньому витрачали на харчування більше половини своїх доходів (51,6%), а чернігівці – 52,5%.

Щомісячно середньостатистична сім’я області спрямовувала на продукти харчування 2072,5 грн (включаючи вартість продуктів, отриманих із особистого підсобного господарства), найбільше – на м’ясо та м’ясопродукти – 20%, овочі, включаючи картоплю – 16%, хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 13%. Значними були також витрати на молоко, сир та яйця – 12%, олію та жири (сало, масло тощо) – 10%.

Добова вартість харчування одного жителя області в середньому становила 35 грн. проти 31,5 грн. одного українця.

Значно більше, ніж у середньому в Україні, чернігівці споживають хліба, хлібних продуктів (10,2 кг) та картоплі (10,1 кг) в середньому за місяць у розрахунку на одну особу. Також спожито однією особою 20,1 кг молока, молокопродуктів та масла (у перерахунку на молоко), 19 яєць, 8,3 кг овочів і баштанних, 5,8 кг м’яса, м’ясопродуктів та сала (у перерахунку на м’ясо), 4,4 кг цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби) та меду, 4,3 кг фруктів, ягід, горіхів, винограду, 2,4 кг риби й рибопродуктів, 2,1 кг олії та інших рослинних жирів. Порівняно з ІV кварталом 2012р. найбільш помітно збільшилося споживання нашими жителями фруктів, ягід, горіхів, винограду, м’яса та м’ясопродуктів, риби і рибопродуктів, олії та інших рослинних жирів, але поряд з тим споживання цукру та меду навпаки зменшилося.

Головне управління статистики у Чернігівській області